Церква Преображення Господнього (с. Старі Кути, Івано-Франківська область)

Церква датована 1868 роком. Вона розташовується на кладовищі в південно східній частинісела на захід від центральної дороги. У радянський період церква охоронялась як пам'ятка архітектури Української РСР (№ 1177). Церкву ремонтували в 1995 році. Використовується громадою Української греко-католицької церкви.

Церква хрестоподібна в плані, триверха з невеликими боковими раменами нави. Із західної сторони до бабинця прибудовано ганок, ще один ганок прибудований з півдня до рамена нави. До вівтаря з прибудовані ризниці одної ширини, які перекриті єдиним з вівтарем дахом. Над квадратними зрубами бабинця, нави і вівтаря розташовані восьмигранні основи для грушеподібних бань. Опасання розташоване навколо церкви на вінцях зрубів. Опасання та дах церкви з банями перекриті бляхою. В інтер'єрі зберігся іконостас, датований поччатком ХХ ст.

До складу пам'ятки входить дерев'яна, двоярусна, квадратна дзвіниця, оточена опасанням з шатровим дахом. Дзвіниця датована 1881 роком. У дзвіниці є два дзвони, датовані 2013 роком.

Перелік