Церква святих Володимира і Ольги (Врокстон-Фармс, Канада)

Церква була побудована в 1909 році на горбистій ділянці в чотири гектари за дві з половиною милі на північ від Врокстона поблизу шосе № 8. Її було реконструйовано та відреставровано в 1949 році. Єпископ Ніцета Будка зробив чотири парафіяльні візитації та освятив церкву в 1913 році. єпископські візитації здійснили архиєпископ Василій Ладика в 1935 р. та єпископ Андрій Роборецький у 1955 р. Ця парафія, одна з небагатьох в єпархії, мала визначну честь приймати Слугу Божого Митрополита Андрея Шептицького, який служив Божественну Літургію в храмі на вул. 14 листопада 1910 р. З парафії було п’ять покликань до Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії: сестер Рита, Віталія, Серафима, Емануела та Аполонія.

Дерев'яна хрестоподібна конструкція розміром 48 x 28 футів має невеликі бічні виступи, що утворюють подовжений хрест, ширина якого в кожному плечі становить 16 футів. Його первісний центральний купол замінено двома невеликими куполами над передніми вежами. Церква орієнтована зі сходу на захід із піднятим на схід головним вівтарем і західним хором, до якого входять із нави. Головний вхід через двосхилий примикальний ґанок. Інтер'єр містить склепінчасту стелю, дерев'яну підлогу та лави, які вміщують прибл. 100 осіб. Освітлення свічками, опалення дровами. Добровільною працею парафіян, очолюваних братами Семенульцами, збудована церква за 1800 доларів на садибі Ів. Луцький.

Місійний хрест біля церкви датується 1937 роком. Бетонна єдина дзвіниця є копією дзвіниці, знайденої в селі Сухостав, Україна, звідки прибули одні з перших поселенців. Три з половиною гектари ділянки використовуються під парафіяльний цвинтар.

Українські переселенці прибули сюди в 1896 році з Городенківського та Гусятинського повітів. Членами-засновниками парафії були: о. А. Делаєре, ЧССР, дм. Вонітовей, Гнат. Дзюбинський, В. Швага, М. Дербовка, Ілля Бахрей. М. Бек, На. Бек, Я. Струтинський, Н. Салин, Фед. Свергун, Н. Барабаш, Н. Малайней, М. Перепелюк, П. Подоллан, Ів. Татарин, Прокіп Лушней, Он. Шаб, Ів. Сверхун, Н. Сверхун, Ю.В. Салин, М. Салин, Ів. Щасливчик, С. Щасливчик, Фед. Перепелюк, Ю. Білик, Хр. Дерворіз, Гарасим Гишка, Петро Дубник, Ів. Антохов, Гнат. Керелюк, Н. Дубник, Ів. Тимчук, М. Галай, Кифа Федорук, Лесь Вінтоник, В. Захарук, Ів. Захарук, Петро Зипчин, І. Яроський, В. Мінчук, Г. Ніновський, Маріан Ангельський, Г. Метяш, Г, Пристайко, Г. Денека, П. Мисько та Ів. Татарин.

У 1941 році було 60 сімей зі 100 дітьми (Проп. Книга). 1961 р. 70 душ (Довідник). Починаючи з 1965 року, парафіяни реєструвалися в сусідніх парафіях, зокрема в парафії Wroxton-village. Богослужіння в цьому храмі відбуваються щороку на свято храмового покровителя.

Українська католицька парафія СС. Володимира та Ольги, Рокстон, продовжує залишатися під пастирською опікою Мелвілла.

Перелік