Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Волверін, Канада)

Українські поселенці в районі Волверіна збудували першу церкву-каплицю, 24 x 12 футів, у 1913 році; церковну ділянку площею акр було придбано в 1912 році за сприяння преподобного Ахілла Делаєра, ЧССР. Церква була благословлена преподобним Амброузом Редкевичем і служила вірним до 1925 року. Коли її розібрали, врятований матеріал було використано для будівництва другої церкви на ділянці площею три акри в шести милях на північ від Волверіна; це нове місце було в чотирьох милях на схід від початкового місця. У 1926 році церкву освятив єпископ Никита Будка. У 1952 році церкву було продано, а через рік перенесено у власність новоствореної Ланіганської парафії. Наступна парафіяльна церква Волверіна була побудована в 1953 році поблизу другої церкви. Єпископ Андрій Роборецький кілька разів відвідував парафію і освятив храм 6 серпня 1961 року.

Церква — це дерев’яна прямокутна будівля 60 х 30 футів на високому бетонному фундаменті з двома фронтальними вежами, увінчаними куполами. Його стіни мають імітацію кам’яного асфальтового сайдингу та містять широкі вікна з арочними вершинами, а його двосхилий дах покритий ґонтом і містить хрест на фронтальній вершині. Церква орієнтована на схід-захід; до західного головного входу та прилеглого ґанку-вестибюлю можна досягти серією сходинок, тоді як східне піднесене святилище має північну та південну суміжні ризниці. Невеликий ґанок, що примикає до південної захристії, служить додатковим зовнішнім входом до захристії та церковного підвалу.

В інтер’єрі зображення патрона святилищної церкви та два традиційних святих образи на відповідних сторонах святилища є олійними відбитками на склі. Церква містить хорове горище, до якого ведуть сходи біля південної стіни нави, де дерев’яні лави вміщують прибл. 80 осіб. Є електричне освітлення та центральне масляне опалення. Підлога, вкрита лінолеумом, перед головним вівтарем і центральним проходом встелена килимами. Усі нижні частини стін мають імітацію дерев’яних панелей; верхні стіни, включаючи склепінчасту стелю, оброблені розписом donnacona.

Парафіяни будували церкву добровільною працею, приватними грошовими внесками та коштами, отриманими від продажу своєї другої церкви. Від початкового рішення про будівництво храму до його остаточного завершення парохами парафії були: о. Степан Борис, о. Теофіл Гурко, о. Андрій Чоронзі та о. Петро Криворучка. Керівництво парафії в цей період очолювали: Стів Брік, Нік Леник, Стів Бей, Нік Гуцулак, Леон Бей, Мо Бей, Пітер Гуцулак, Фред Сиротюк, Пол Бей, Джон Гриньків і Майк Бей.

Біля костелу стоїть бетонна дзвіниця, збудована в 1953 р. і освячена в 1954 р. Парафіяльний цвинтар знаходиться неподалік у продовженні території костелу; первісний парафіяльний цвинтар знаходиться на місці першої каплиці.

Українське поселення на цій території почалося в 1905 р. переважно з Борщівського та Яворівського повітів і почалося будівництвом залізниці на Гумбольдта. Членами-засновниками парафії були:

Микола Бий (Нік Бей), Данило Наконешний, Петро Стаднічук, Михайло (Майк) Допко старший, Федір Гуцулак, Ліко Січкарек, Григорій (Гаррі) Криса, Іван (Джон) Гуцулак, Стефан (Стів) Бий старший, Семен (Сем). ) Допко, Яків Федорчук, Атанасій (Том) Леник, Васій Каяноський, Петро Грезоровський, Гриць Москалик, Микола Вількошевський, Микола (Нік) Вільковський, Роман Лінюк і Симон Леанов. Першим головою парафіяльної виконавчої влади був Микола Вільковський, його наступниками стали Ліко Січкарек та інші. Будівництво другої церкви велося під керівництвом старшини Андрія (Андрія) Сенька та Стефана Бия-старшого (50-річчя). Першими пасторами, які служили поселенцям, були преподобний Ахілл Делаєр, CSSR, і преподобний Генрі Боелс, CSSR.

У 1941 році парафія нараховувала 60 членів з 237 юнаками (проп. Книга), у 1961 році 180 душ (Директорія), а в 1975 році було 24 члени. У 1976 році парафією керували: преподобний Ендрю Чоронзі, пастор, Нік Леник, Майк Савіцкі, Теодор (Тед) Стадник, Кеннет Сенко, Джон Гриньків, Джо Сиротюк і Нік Кузик.

Гумбольдта знаходиться українська католицька парафія Покрови Пресвятої Богородиці Волверін.

Перелік