Церква святого Михайла (Вішарт-Фармс, Канада)

Перша церква, завершена в 1908 році, була розташована за дві милі на північ від Вішарта на ділянці площею три акри, подарованій Йосифом Войнаровським (Войнарським). Ця піонерська церква розміром 20 на 16 футів служила парафії шістнадцять років. У 1945 році його передали парафії Банкенд. Першу Божественну Літургію відслужив преподобний А. Делаєр, ЧССР, 21 січня 1908 р. Парафія була вшанована чотирма візитаціями єпископа Никита Будки, який освятив храм у 1914 р.

Друга церква, побудована в 1924 р. на суму 12 000 доларів, розташована за три милі на північ від початкового місця на майні, купленому в КНР у 1923 р. Будівництвом керував виконроб О. М. Слонецький і парафіяльний керівник: Теодор Петришин, Михайло Левчишин. та Михайло Гуменюк. Архиєпископ Василій Ладика посвятив церкву в 1932 році і відвідав парафію в 1940 році. Преподобний Тадей Кравчук, ЧСР, був висвячений у цій церкві єпископом Андрієм Роборецьким із Саскатуна 17 липня 1960 року.

Церква являє собою дерев’яну хрестоподібну споруду розміром 78 x 48 футів з великим куполом без вікон на осі рукавів, що перетинаються. І будівля церкви, і прибудований ґанок-вестибюль мають двосхилий дах. В інтер’єрі склепінчасте перекриття хрестоподібної конструкції переходить у високий центральний купол. Костел містить святилище з головним вівтарем, двома ризницями, двома бічними вівтарями та хорами. Дерев’яні лави забезпечують сидіння прибл. 100 осіб. У церкві є електрика та центральне масляне опалення.

У 1958 році, з нагоди 50-річчя парафії, художник Теодор Баран із Саскатуна отримав замовлення художньо прикрасити церкву фресками та орнаментом.

На території храму є дзвіниця 1916 р., бетонний пам’ятний хрест на честь Святої Місії 1939 р. та парафіяльна зала 1936 р. з розширенням 1960 р., названа на честь о. Маркіяна Шашкевича. Парафія має два цвинтарі; один — це ділянка площею три акри біля церкви, інший — три милі на південь на місці першої парафіяльної церкви.

Українські переселенці прибули в 1907 році з Гусятинського і Раво-Руського повітів. Протягом року під керівництвом преподобного А. Делаєра, CSSR, вони утворили парафію та побудували церкву. Засновниками були: Михайло Гуменюк, Теодор Ва-силенко, Пилип Молдован, Михайло Стефанюк, Василь Костюк, Семко Качур, Йосиф Бартошевський, Григорій Бздель, Петро Онискевич, Дмитро Бздель, Григорій Зилик, Микола Катуський, Теодор Петришин, Дмитро Янушевський, Ми. кола Столарик, Стефан Петрас, Володимир Левандовський, Антін Левандовський, Стефан Каракочук, Олекса Василюк, Яків Дейдей, Васій Шевчук, Йосиф Чайковський та Михайло Гаврисчук.

Протягом багатьох років ця парафія збагатила Українську Католицьку Церкву кількома покликаннями, що походять з цієї парафії: о. Василій Гуменюк, о. Михайло Бздель, CSSR та с. Пауліна Сянчук, SMI, (с. Софронія).

У 1941 р. на парафії було зареєстровано 100 родин і всього 240 дітей (проп. Книга). В 1961 р. було 200 душ (Довідник), в 1967 р. 180 душ (кв.), а в 1975 р. залишилося 100 душ. Кількість парафіян значно зменшилася з побудовою української католицької церкви у Вішарті, до якої вони перенесли своїх прихожан. У 1976 році парафією керували: отець Леонард Ратушняк, CSSR, парох, Вільям Стефанюк, Йосип Петришен та Едвард Левандовскі.

Українська католицька парафія Св. Михаїла, Вішарт (ферми), знаходиться під душпастирською опікою Вінярда.

Перелік