Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Вішарт-Таун, Канада)

Церква, побудована в 1958 році, розташована в північно-західній частині Вішарту на рівній і частково засадженій ділянці. 14 і 15 серпня 1958 р. першу святу службу, Молебен до Пресвятої Богородиці, і першу Божественну Літургію в недобудованому корпусі відслужив о.М.Шудьо, ЧСВВ. Єпископ Андрій Роборецький освятив наріжний камінь храму 26 серпня 1962 року.

Прямокутна церковна споруда, 80 x 36 футів, має гонтовий двосхилий дах, два сліпі фронтальні куполи, вкриті білим металевим листом, зовнішню дерев’яну обшивку та прямокутні вікна. Інтер’єр костелу містить прямокутну святиню, дві захристії, хори над притвором і наву з дерев’яними лавами для сидіння бл. 200 осіб. Підвал церкви слугує парафіяльним залом з кухнею. Вся будівля має електрику, центральне масляне опалення та сантехніку. Церква була побудована підрядником Масденом з Ітуни. Парафіяни придбали ділянку за 200 доларів і покрили витрати на будівництво, 18 000 доларів, щедрими пожертвами та добровільною працею.

Українські переселенці прибули сюди в 1907 році з Гусятинського та Раво-Руського повітів. Поселенців, які переселилися з сусідньої сільської місцевості в село Вішарт, обслуговували отці-редемптористи з Йорктона, а святі служби проводилися в місцевій римо-католицькій церкві.

22 січня 1950 року на зборах, які відбулися в домі Петра Еванського, парафіяни вирішили побудувати церкву та обрали будівельний комітет у складі: Алекса Федерко, президента; Михайло Василенко, віце-президент; Давид Молескі, секретар; Михайло Ян-ешевський, скарбник; Пітер Еванскі, Джон Пастернак та Олена Молескі, аудитори. Також на цій зустрічі були присутні: Йосип Пастернак, Джон Гуменюк, Алекс Дублан-іка, Вільям Латоскі та Жозефіна Юрчак.

На час будівництва храму парафія налічувала 15 чоловік. У 1961 році було 130 осіб, а в 1975 році було зареєстровано 41 сім'ю з Вішарту та його околиць у радіусі приблизно п'ятнадцяти миль. У 1976 році парафія була під керівництвом: о. Леонарда Ратушняка, CSSR, пароха, Джона Башуцького, Давида Молескі та Мак Куцея.

Українська католицька парафія Успіння Пресвятої Діви Марії у Вішарті перебуває під душпастирським утриманням Вінярда.

Перелік