Церква Покрову Пресвятої Богородиці (Віловбрук, Канада)

Пропам’ятна книга 1941 згадує Вілловбрук як місійну посаду, яку обслуговували отці редемптористи з Йорктона. У 1941 р. на літній катехизм, який проводили Сестри Служебниці Непорочної Марії, було зареєстровано 49 дітей. Через сім років члени цієї місії придбали два акри землі за 70 доларів і в 1951-1952 роках побудували територію за 15 000 доларів. Будівництво церкви велося Теодором (Фредом) Бучко та синами з Ітуни і проходило під опікою будівельного комітету у складі: Джона Лемчука, Стіва Холовка, Дмитра (Матта) Панкоського та Петра Блажейка. У 1975 р. церкву відреставрували та оздобили її зовні білим сайдингом. Єпископ Андрій Роборецький кілька разів відвідував парафію і 14 жовтня 1956 року освятив наріжний камінь храму.

Церква являє собою дерев'яну хрещату споруду. 62 x 44 фути, з внутрішньою висотою 30 футів. Його доповнює гонтовий двосхилий дах, увінчаний куполоподібним куполом на передній вершині; два подібні куполи завершують фронтальні башти. Інтер’єр церкви оброблений поєднанням дерев’яних панелей і доннакони, і розділений на три основні зони, що складаються з: святилища, хрестоподібної нави та притвору. За головним вівтарем висить велика ікона Покрови Пресвятої Богородиці, написана олією на полотні, написана в 1956 році церковним художником Теодором Бараном. Два бічні вівтарі з олійними гравюрами на склі присвячені Пресвятій Богородиці та Христу Чоловіколюбцю. Як і в інших церквах подібного архітектурного стилю, склепінчасті стелі в чотирьох крилах церкви трикутно сходяться в легкий купол над центральною зоною хрестоподібної споруди. Костел має дві захристії, хори, дерев’яні лави на бл. 120 осіб, електрика та центральне масляне опалення. Підвал церкви слугує парафіяльним залом з кухнею.

Біля церкви стоїть місійний хрест 1958 року; наступна місія відбулася в 1973 році. Парафія не має приватного кладовища, але використовує муніципальне кладовище в сусідньому Йорктоні.

Перші члени парафії прибули до Віллоу-Брук між 1920 і 1930 роками з Бівер-Дейл і Плейн-В’ю. Преподобний Роман Хом’як, CSSR, відправив першу Божественну Літургію на парафії в неділю, 23 серпня 1942 р.; на той час було п’ятнадцять членських сімей. Перший парафіяльний комітет був обраний у 1945 році під керівництвом священика Степана Бахталовського, CSSR, і складався з: Васія Пачойка, Дмитра Панкоського та Івана (Йоанна) Бліщака. Канторами, які обслуговували парафію з моменту її заснування, були: Ендрю Вантуч, Діметро Гідук, Джон Бонсай, Казмір Чурко, Френк Смерчанскі, Нік Третяк та Едвард Піндус.

У 1955 році парафія складалася з 25 сімей (Ювілейна книга Саскачевану), у 1961 році було 135 душ (Директорія), а в 1975 році було 19 сімей і 3 неодружених члена з радіусу близько десяти миль. У 1976 р. парафією керували: отці редемптористи, парохи Гаррі Лазурко, Стенлі Карпінскі та Йосип Круда.

Українська католицька парафія Покрови Пресвятої Богородиці Вілловбрук перебуває під душпастирським утриманням Йорктона.

Перелік