Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Вайтсенд, Канада)

Першу церкву парафіяни побудували в 1911 році на загальну суму 1000 доларів. Спочатку парафію обслуговувало пресвітеріанське духовенство; з 1913 р. він перейшов під душпастирську опіку Отців Редемптористів з Йорктона. Парафію двічі відвідав єпископ Никита Будка, який освятив церкву в 1914 році. Архиєпископ Василій Ладика вшанував парафію візитацією в 1933 році. У 1937 році церкву було розібрано, а на місці збудовано нову споруду.

Горбиста та частково вкрита лісом ділянка площею два акри була подарована Васієм Шпилем і знаходиться в десяти милях на північний схід від Спрінгсайду. Церква була побудована в 1937 році парафіянами під керівництвом В. Гузяка з Аррану загальною вартістю 3500 доларів США. Це дерев'яна хрестоподібна споруда розміром 64 x 38 футів з великим центральним куполом і трьома меншими куполами; два куполи — над фронтальними вежами, третій — у фронтальній вершині двосхилого даху.

В інтер'єрі костелу головний вівтар знаходиться у підвищеному святилищі; вздовж бічних стін нави виявлено два невеликі бічні вівтарі, присвячені Пресвятій Богородиці та Христу Чоловіколюбцю. Навпроти святині, над притвором, розташовані хори. Внутрішня стеля склепінчаста і переходить у високий центральний купол, що підтримується барабаном із чотирма вікнами. Дерев’яні лави, знайдені в нефі, забезпечують сидіння приблизно. 120 осіб. Церква не має електрики, центральне опалення здійснюється на дровах.

Церкву освятив єпископ Ніл Саварин у неділю, 3 вересня 1944 р.; Єпископ Андрій Роборецький відправляв Архиєрейську Божественну Літургію в храмі 17 травня 1959 року та 18 травня 1969 року.
На території церкви є місійний хрест, встановлений у 1933 році, і дзвіниця, побудована в 1939 році; дзвін був придбаний у 1920 р. за 380 дол. Парафіяльний зал, який був придбаний у 1949 році в аеропорту Йорктон, також розташований біля церкви на території парафії.

Українські поселенці прибули на Білопіски в 1903 році переважно з села Лицівка Долинського повіту. Засновниками парафії були: Микола Библів (Библов), Ю. Шпилей (Шпелай), Ілля Кучер, Н. Шумай, Мих. Біблов, В. Стефанишин, Т. Шпелай, Т. Сеньків, В. Сеньків, Іван Біблов. Теодор Шпелай, Микола Дирів (Дерроу або Дероу), Ів. Дяков, В. Лахманец, Дм. Шияхетка (Шияхетка), Ів. Павлов, В. Дерроу, Ілля Дерроу, Ю. Попович, Н. Дяков, Іван Н. Павлів, М. Попович, М. Стефанишин, Тимко Библов, В. Скалівський, Ів. Кучер, Семен Попович, Ю. Лозинський, М. Цюпа, В. Н. Шпелай, В. Біблов, 01. Біблов, В. Шумай, Н. Шпелай, Н. Лахманець, Н. Федун, Ів. Шпельчин (Спільчень), Т. Шяхетка, В. Т. Спільчень, П. Стефанишин, М. Тріш та Ю. Шумай. Першу Божественну Літургію відслужив отець Ноель Марія Декамп, CSSR, 8 червня 1913 р. Отець Василь Шумай, отець Йосиф Сеньків, ЧСВВ, отець Дмитро Біблов, CSSR, с. Мехтільда, М. Біблов, SMI , і старша Френсіс Е. Байблоу, SMI, походять з цієї парафії.

У 1941 р. парафія нараховувала 75 прихожан з 200 дітьми (проп. Книга). В 1961 році було 200 душ (Директорія), а в 1975 році залишилося 38 сімей і 15 одноосібників. У 1976 році парафія була під керівництвом: преподобного Романа Музички, CSSR, пароха, Майка Шумая, Джона Шумая, Майка Б. Біблоу, Лоуренса Дерроу, Полін Спелі, Маргарет Діаков, Емілі Спелі, Перл Біблоу, Майка Діакова та Джона Поповіча .

Українська католицька парафія Покрови Пресвятої Богородиці Вайтсенд перебуває під душпастирським утриманням Йорктона.

Перелік