Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Вайтбіч, Канада)

«Пропам’ятна книга», видана 1941 року, на сторінці 244 зазначає наступне: «У лісистій місцевості на північ від Аррана живе кілька десятків сімей, яким духовно служить священик з Аррана. Нині богослужіння відбуваються у приватному будинку. Вірні збирають кошти на будівництво церкви і планують розпочати будівництво навесні 1942 року. У них уже є церква і кладовище». Виходячи з цієї інформації, наведеної в «Пропам’ятній книзі», цю дату можна вважати датою заснування парафії. У 1949 році остаточно здійснилися плани побудови церкви; Єпископ Андрій Роборецький освятив храм 11 липня 1954 року.

Дерев’яна хрестоподібна церква розміром 40 х 20 футів стоїть на низькому бетонному фундаменті й має архітектурно доповнює гонтовий дах із низьким глухим куполом, розташованим у центрі. Темний металевий купол увінчаний декоративним хрестом; Подібні, але менші за розміром куполи прикрашають фронтальні вежі, знайдені на відповідних сторонах головного входу. Зовнішні та внутрішні стіни мають вузьку дерев’яну обшивку та містять кілька прямокутних вікон із напівкруглими вершинами.

Церква орієнтована на схід-захід із західним головним входом, прикритим низьким дахом. У східній частині церкви піднесене святилище містить головний вівтар і дві прилеглі захристії; південна ризниця виходить на територію церкви через невеликий прилеглий ганок. В інтер’єрі храму домінує склепінчасте хрестоподібне перекриття з герметичним центральним куполом. Розписи церкви олією на полотні та стилізовані флористичні орнаменти та символи, намальовані безпосередньо на стінах, виконані у 1950 році Теодором Бараном.

Церква має хорове горище, до якого входять сходи, що починаються біля південної стіни нави; його дерев'яна підлога вкрита килимом перед головним вівтарем; освітлення тільки свічками, а опалення здійснюється чавунною піччю на дровах і вугіллі.

Церкву побудували парафіяни своїми приватними пожертвами та добровільною працею, витративши на будівництво 10 000 доларів США.

Біля церкви стоїть хрест із Розп'яттям; до неї примикає єдина дзвіниця, збудована одночасно з церквою. Парафіяльний цвинтар знаходиться за дві милі на південний схід від церкви.

Українське поселення на цій території почалося в 1907 р. переселенцями переважно із Заїщицького та Борщівського повітів. Їхнє переселення в околиці цієї парафії відбулося в 1928 р. У 1961 р. парафія записала 70 душ (Довідник), в 1975 р. — 7 родин. У 1976 р. до парафіяльної виконавчої влади входили; Отець Здзіслав Карч, MSF, Нік Бертнак і Пітер Вітов.

Українська католицька парафія Різдва Пресвятої Богородиці Білий Бук перебуває під душпастирським утриманням Аррана.

Церква була побудована в 1948 році на заході, як і раніше існувала пошта під такою назвою, розташована в 14 милях на північний схід від церкви.

Перелік