Церква святого Миколая (Угринів, Канада)

Перша церква була побудована в 1909 році на ділянці площею чотири акра в шести милях на південь від Кридора. Ця церква була під патронатом св. Стефана і незабаром стала занадто малою, щоб вмістити зростаючу кількість членів парафії. Відтак у 1928 році парафіяни збудували на тому ж місці другу церкву. Архиєпископ Василій Ладика відвідав цей храм у 1933 році, єпископ Андрій Роборецький кілька разів відвідував парафію і востаннє відправляв у храмі Божественну Літургію 6 жовтня 1975 року.

Церква являє собою дерев’яну хрестоподібну споруду, 42 x 38 футів, з невеликим сліпим куполом на осі крил, що перетинаються. Його зовнішні стіни оздоблені штукатуркою, внутрішні стіни облицьовані V-подібним сайдингом. Архітектурно доповнює двосхилий дах ґонтовий, купол глухого купола має білу металеву обробку і завершується трираменним хрестом. Церква орієнтована зі сходу на захід із піднятим на схід святилищем, яке містить головний вівтар і має північну захристію з виходом на територію церкви. Горище хору простягається над частиною західного крила, до нього ведуть сходи, що починаються з нави. У 1940 році церкву художньо оздобив художник Брик; єдина картина, що збереглася дотепер, це зображення Покрови Пресвятої Богородиці, яке було створене на кошти молодих чоловіків і дівчат парафії. Церква має склепінчасту стелю, яка домінує в інтер’єрі, дерев’яну підлогу, вкриту килимами в центральному проході та в святилищі, і дерев’яні лави, які вміщують прибл. 60 осіб. Для освітлення використовуються свічки, обігрів - масляний обігрівач. Своєю добровільною працею та щедрими грошовими пожертвами парафіяни збудували храм. Головним майстром будівництва був Михайло (Майк) Гнатюк; до церковного комітету на той час входили Васій Чарко, Іван Парчома, Кузьма Войтюк і Бартко Бадовський (анкета 1967).

Біля церкви стоїть дводзвінкова мурована дзвіниця, а поруч стоїть дерев’яний хрест на згадку про Святі Місії 1952 та 1957 років, якими керували о. Андрій Чоронзі та о. Михайло Решетуха. Парафіяльний цвинтар знаходиться недалеко від церкви і є продовженням парафіяльного маєтку.

Українське поселення на цій території почалося в 1905 році з Сокальського повіту. Засновниками парафії були: Семен Парчома, Стефан Кашуба, Йосифат Козак, Теодор Войтюк, Ліко Чабан, Юрко Чарко, Іван Смол і Петро Сліпчук. У 1941 р. парафія реєструвала 20 осіб з 43 дітьми (проп. Книга), у 1961 р. — 60 душ (Директорія), у 1975 р. — 10 родин. У 1976 р. парафією керували: о. Роман Хоменко, в.о., Павло Чарко, Михайло Си-дорук. Наполеон Зарубяк. Глорія Войтюк, Мері Базаркевич, Джон Чарко та Петро Войтюк.

Українська католицька парафія Св. Миколая, м. Угринів, знаходиться під душпастирством Кридору.

Парафія також відома під назвою «Біля Пархоми», що означає «біля Пархоминого місця», оскільки територія церкви примикала до садиби одного із засновників Семена Пархоми.

Перелік