Церква святого Івана Хрестителя (Тадмор, Канада)

Церква була побудована в 1943 році на площі два акра біля південної межі Тадмора. Першу Божественну Літургію у храмі відслужив отець Петро Пасічник. Єпископ Ніл Саварин освятив храм 10 червня 1946 р.; Єпископ Андрій Роборецький освятив храм 6 липня 1952 року.

Церква являє собою дерев’яну хрестоподібну споруду, розміром 44 х 26 футів, з центральним сліпим куполом на осі архітектурно доповнюючого гонтового двосхилого даху. Його зовнішні стіни оброблені пофарбованим дерев’яним сайдингом, прямокутні вікна мають аркові вершини. Церква орієнтована із заходу на схід зі східним головним входом, якому передує невеликий прилеглий відкритий ґанок, який веде прямо в наву. Над головним входом простягається хорове приміщення, куди можна піднятися по сходах біля північної стіни нави. Західна святиня з головним вівтарем має південну прилеглу захристію, яка виходить на територію церкви. Уздовж бічних стін нави, з відповідних боків святині, два невеликі бічні вівтарі на честь Пресвятої Богородиці та Христа Чоловіколюбця;

дві ікони в бічних вівтарях і зображення патрона церкви за головним вівтарем є олійними відбитками на склі. Усі внутрішні стіни оздоблені гіпсовою плиткою з піщаною фактурою, стеля оздоблена доннаконою, підлога дерев’яна з килимовим покриттям у центральному проході та перед головним вівтарем. Дерев’яні лави в наві забезпечують сидіння прибл. 50 осіб. Освітлення електричне, центральне опалення масляне.

Церква була побудована на загальну суму 4000 доларів США завдяки щедрим фінансовим пожертвам і добровільній праці парафіян, які працювали під керівництвом Михайла Гривкова та допомагав Антону Гривківу. Об’єднану ділянку церкви та кладовища було придбано за 30 доларів.

У 1962 році біля церкви встановлено дерев’яний місійний хрест. На дерев’яній дзвіниці неподалік знаходиться дзвін, придбаний за 22 долари. На захід від костелу, в продовження парафіяльного маєтку, знаходиться парафіяльний цвинтар. Парафіяльний зал був придбаний у 1973 році і розташований за чверть милі на північ від церкви.

Українські поселенці прибули сюди в 1904 році переважно з Борщівського повіту. Спочатку переселенці були зареєстровані на парафіях в Антонівці та Олеші. Парафія Тедмор була заснована в 1941 році. 22 засновники (анкета). У 1961 р. на парафії зареєстровано 90 душ (Довідник), у 1975 р. 22 родини та 8 неодружених. У 1976 р. парафією керували: священик Петро Гардибала, парох, Вальтер Бойко, Джон Шашко, Антон Гривків, Вальтер Панькевич і Павло Качур.

Українська католицька парафія св. Івана Хрестителя, Тедмор, знаходиться під душпастирським утриманням Б'юкенена.

Перелік