Церква святих Петра і Павла (Спірс, Канада)

Першою церквою спочатку був сільський Легіонний Зал, який був придбаний парафіянами в 1948 році та перебудований відповідно до вимог святих служб. Ця церква служила парафії до побудови нинішньої церкви, після чого її перепродали в село Шпірс.

Нинішня церква була побудована в 1956 році на ділянці площею один акр у східній частині Спірса. Першу Божественну Літургію у храмі відслужив священик Олександр Щеснюк. Єпископ Андрій Роборецький освятив наріжний камінь і церкву 30 серпня 1964 р.; 15 липня 1973 р. єпископ Андрій Роборецький приєднався до парафіян у їхньому радісному святкуванні 25-ліття парафії.

Церква — це дерев’яна прямокутна споруда 50 х 28 футів, яка стоїть на високому бетонному фундаменті. Він має гонтовий двосхилий дах із великим декоративним металевим хрестом на передній вершині. Зовнішні стіни облицьовані цегляним сайдингом, внутрішні стіни оброблені прозорою шліфованою фанерою та пофарбовані. Церква орієнтована на схід-захід із західним головним входом, до якого ведуть бетонні сходи.

В інтер’єрі костел складається із святині з головним вівтарем, нави та притвору. Святилище піднесене і має прилеглі ризниці з півночі та півдня; південна ризниця має вхід у підвал церкви та вихід на церковну територію. Ктиторський розпис храму за головним вівтарем і два традиційні нави Пресвятої Богородиці з Немовлям Христом і Чоловіколюбця Христа є гравюрами на склі. У наві ряди дерев'яних лав для сидіння бл. 80 осіб знаходяться на відповідних сторонах тетрапода. У всьому інтер'єрі домінує склепінчаста стеля; підлога костелу дерев'яна, через центральний приділ і по всій площі святилища простягається килим. Вестибюль містить сходи, що ведуть до хору, який простягається над притвором і частиною нави, а також церковного підвалу, який служить парафіяльним залом з кухнею. Церква має електричне освітлення та центральне газове опалення.

Своїми грошовими внесками та добровільною працею парафіяни збудували храм;

витрати на будівництво склали бл. 10 000 доларів США; головним майстром будівництва був Михайло Лебідь. Усі деталі будівництва були під опікою парафіяльної виконавчої влади та будівельного комітету, який очолював отець Олександр Щеснюк і складався з: Джона Гриньківа, Джона Партики, Михайла Бомока, Вільяма С. Бомока старшого, Ніка Підвербеського, Михайла Кузика та Леона. Бомок. Декоративний церковний хрест Василь Гузяк виготовив безкоштовно. Церковну ділянку пожертвував Вільям С. Бомок старший. Місцева школа подарувала парафії дзвін; в майбутньому планується дзвіниця. Парафія використовує цвинтар сусідньої парафії Гаффорд.

Українські переселенці прибули до Шпеєрса в 1920 році переважно з Тернопільського повіту. До 1948 року вони відвідували богослужіння на сусідніх парафіях. У 1948 році вони придбали Зал Легіону. У цей час парафію духовно обслуговували о. Мирослав Олешко, о. Мирон Пилипчук та о. Михайло Горошко. Членами-засновниками парафії були: Джон Гриньків, Вільям С. Бомок старший, Алекс Партика, Джон Партика, Майк Кузик, Пітер Бомок, Майкл Бомок, Стен Кошина, Нік Підвербескі, Джон Пакалуйко, Вальтер Пилипчук, Майк Чайка, Френк Лучковіч , Нік Томман, Філіп Баліш, Леон Бомок, Майк Корміш, Віктор Піра та Майк Калуга.

У 1961 р. в парафії було зареєстровано 70 душ (Довідник), у 1967 р. – 50 окремих членів, а в 1975 р. – 11 родин і 4 неодружених, разом бл. Було обліковано 40 осіб. У 1976 році парафією керували: отець Роман Хоменко, парох, Вільям С. Бомок старший, Вільям Бомок молодший, Стів Міхаловскі, Нік Підвербескі, Нік Томман і Пітер Бомок.

Українська католицька парафія Святих Апостолів Св. Петра і Павла, Шпірс, перебуває під пастирським керівництвом Хаффорда.

Перелік