Церква святого Івана Хрестителя (Сматс, Канада)

Перша церква була побудована в 1905 році на території площею п'ятнадцять акрів півтори милі на захід і одну милю на південь від Смутса. Знищена пожежею 1925 р.; у 1926 р. на цьому ж місці було збудовано другу церкву, площу якої було зменшено до десяти десятин, оскільки п’ять десятин було відпущено парафіянами для будівництва української греко-православної церкви. У 1954 році з практичних міркувань церкву перемістили на півакра землі в західній частині Смутса. Архієпископ Василій Ладика освятив храм і вівтар у 1932 р.; У 1954 та 1962 роках парафію відвідував єпископ Андрій Роборецький.

Церква являє собою дерев’яну хрестоподібну споруду розміром 67 x 39 футів з відкритим центральним куполом і меншими куполами над передніми вежами. І внутрішня, і зовнішня стіни мають вузький дерев’яний сайдинг, дах покритий ґонтом, а куполи покриті білим металевим покриттям.

В інтер’єрі домінує великий добре освітлений восьмикутний центральний купол і містить святилище, ризниці, наву та хори. Вестибюлем служить прилеглий окремо критий ганок. Головний вівтар у святині та два малі бічні вівтарі в наві, присвячені Богородиці та Христу Відкупителю, вирізані вручну технікою «різба» Степана Меуша; картина полотна олією на полотні церкви за головним вівтарем також є роботою цього художника. У церкві є дерев’яні лави, які вміщують бл. 170 осіб, є електрика та центральне масляне опалення. Будівництво було здійснено загальною вартістю 11 000 доларів США та щедрою добровільною працею парафіян. Головним майстром будівництва був Є. Слонецький.

У 1926 році парафіяни збудували біля храму єдину дзвіницю, а також поруч встановили хрест на згадку про святу місію парафії. Парафіяльний будинок, Дім Просвіти Андрея Шептицького, на первісному місці слугував парафіяльним домом; у 1934 р., під час душпастирства о. Степана Семчука, її було перебудовано на парафіяльний зал, а потім разом із костелом перенесено на місце в Смутс. Парафіяльний цвинтар знаходиться на первісному місці. Іван Прима подарував парафії загальну площу 15 гектарів церкви та цвинтаря, тому парафія стала називатися «на Приймовому».

Українське заселення Смутського повіту почалося в 1900 році переселенцями переважно з Борщівського та Городенківського повітів. Утворення парафії відбулося під час будівництва першої та другої церков та за сприяння перших парохів цієї парафії: о. Тимофія Василевича та о. Романа Черепаняка. У 1926 р. до волосної управи входили: П. Рипчинський, В. Шавага, Д. Турчиняк та І. Дзядик. У 1941 р. на парафії було зареєстровано 45 членів зі 120 дітьми (проп. Книга), у 1961 р. – 125 душ (Довідник), у 1967 р. – 138 осіб (анкета), у 1975 р. – 10 сімей. У 2003 році парафія була під керівництвом: преподобного диякона Рея Лалаха.

Українська католицька парафія св. Івана Хрестителя в Смутсі є частиною місійного округу Вонда.


Перелік