Церква святих Петра і Павла (Шіпман-Рурал, Канада)

Перша церква була побудована в 1931 році на ділянці площею два акри в шести милях на південний схід від Шипмана. Невелика церковна споруда була побудована з колод і мала розміри 28 х 20 футів. У 1953 р. її перебудували на парафіяльний зал і на східній межі того ж місця збудували нинішню церкву. У 1959 і 1974 роках храм і парафію відвідував єпископ Андрій Роборецький.

Дерев’яна прямокутна церква, 42 x 24 фути, має ґонтовий двосхилий дах і імітацію кам’яного асфальту. В інтер'єрі основа стін оброблена фанерою; інші ділянки стін, включаючи склепінчасту стелю, оброблені донаконою. Головний вхід і хори знаходяться на західному кінці споруди, а святилище з головним вівтарем і двома прилеглими ризницями — на сході. Два бічні вівтарі, розташовані вздовж стін, які відокремлюють ризниці від нави, присвячені Пресвятій Богородиці та Христу Чоловіколюбцю. Дерев'яні лави в сидінні нави прибл. 40 осіб, сходи в наві ведуть на хори. Для освітлення використовуються свічки, а церква опалюється дровами.

Біля церкви стоїть дерев'яний хрест на згадку про святу місію парафії. Неподалік від церкви знаходиться парафіяльний цвинтар. Костел і ділянку під цвинтар подарували парафії Васій і Фред (Федір) Соколюк та Іван Калин.

Українські поселенці почали прибувати в цю місцевість у 1925 році з Городенківського, Сокальського та Темопільського повітів. Першу Божественну Літургію в громаді відслужив у 1930 році о. Миколай Демків у домі Васія (Вільяма) Басараба. У 1941 р. парафія записала 12 сімей (проп. Книга), у 1961 р. 60 душ (Довідник), а в 1975 р. залишилося 7 сімей (анкета). У 1976 р. парохією керували о. Джон Ворона, парох, Йосиф Боярчук, Джон Скляр і Роман Бенрот.

Українська католицька парафія св. Петра і Павла, Шипман, знаходиться під пастирським опікою принца Альберта.


Перелік