Церква Різдва Пресвятої Богородиці (с. Шего-Фармс, Канада)

Церква була побудована в 1916 році на горбистій і частково вкритій лісом ділянці площею три акри за п’ятнадцять миль на південь від Шехо. У 1917 і 1934 роках відбулися його реконструкція та розширення. У 1918 році єпископ Никита Будка освятив храм.

Дерев’яна прямокутна споруда розміром 38 x 13 футів орієнтована зі сходу на захід, має гонтовий двосхилий дах і глухий купол, розташований у центрі. Вестибюлем служить прилеглий двосхилий ганок із західним і південним входами. У північній частині споруди на невеликому притворі розміщена ризниця та додатковий зовнішній вхід. В інтер'єрі головний вівтар і підвищена святиня відокремлені від нави іконостасом, виконаним у 1917 р. Н. Гулькою; раніше придбані олійні відбитки були включені в його дизайн. Горище хорів простягається над західним торцем нави, до нього можна піднятися по сходах, що починаються з нави. Церква має склепінчасту стелю над навою та пласку стелю над зоною святилища. Будували церкву парафіяни, загальною вартістю 1000 доларів США, добровільною працею під керівництвом виконроба Н. Гулька. Петро Шевчук подарував церкву площею 3 гектари та кладовище.

У 1934 році парафіяни збудували біля церкви дерев'яну дзвіницю; дзвін був придбаний у 1938 році за 100 доларів. Цоколь дзвіниці використовується для парафіяльних зібрань та світських заходів. Дерев'яний місійний хрест, також біля церкви, встановлено в 1941 році. Трохи віддалік стоїть глинобитна споруда, яка служила стайнею під час піонерських часів парафії.

Українські переселенці прибули сюди в 1903 році переважно із Золоцького і Теребовлянського повітів. До заснування парафії Шего багато парафіян були зареєстровані в парафії Бекенхем. Членами-засновниками парафії були: о. Генрі Боелс, CSSR, П. Шевчук, фед. Козакевич (Kozakewich), Ів. Козакевич, Н. Чайківський (Чай-ковський), Н. Кабан, Ю. Францишин, П. Шабат, А. Гулька, Прокіп Перколаба, Н. Гулька, С. Григор, Яків Козакевич і П. Арабський. Першу Божественну Літургію на цій парафії відслужив о. Луї Ван ден Бош, ЧСР, 6 травня 1916 року в домі Антона Гульки.

У 1941 р. було 23 члени з 70 дітьми (проп. Книга), у 1961 р. — 70 душ (Директорія), а в 1975 р. — 40 осіб. У 1976 р. парафією керували: отець Роман Музичка, CSSR, парох, Павло Чайковський, Вікторія Міхалюк, Петро Чучак, Алекс Міхалюк, Джон Оленич і Фред Козакевич.

Українська католицька парафія Різдва Пресвятої Богородиці Шего перебуває під душпастирською опікою Йорктона. Неофіційне місце розташування церкви часто називають «Коло Шевчука» або «Коло Козакевичів», маючи на увазі дві родини піонерів, які проживали поруч.

Перелік