Церква святих Петра і Павла (м. Саскатун, Канада)

Церква святих апостолів Петра і Павла - перша церква парафії.

У 1954 році з благословення єпископа Андрія Роборецького парафіяни придбали ділянку із семи земельних ділянок на 10 -й вулиці та проспекті Манро. У 1955 році вони розмістили підвал церкви, який був закінчений, включаючи парафіяльний зал та інші необхідні приміщення. Протягом шести років, аж до завершення будівництва церкви, у цьому підвалі були проведені святі служби. Будівництво церкви було завершено у 1961 р. Єпископ Андрій Роборецький освятив церкву та наріжний камінь 28 червня 1970 р. Його Блаженство Кардинал Патріарх Йосиф Сліпий вшанував парафію візитом та відслужив Папську Божественну Літургію у храмі 13 липня 1968 р. та 6 листопада 1976 року.

Церква являє собою масивну залізобетонну конструкцію з дутого бетону, 132 x 70 x 46 футів, в архітектурному плані подовженого склепінчастого хреста. Вісь перетину його плечей має вершину однорукого хреста. Північний, південний та західний рукави мають високі вертикальні напівкруглі скляні стінки, складені з подвійних вікон у привабливому відтінку синього. Ці віконні стіни розділені на великі прямокутники білим обрамленням, яке підсилює скло, підкреслює декоративний характер церкви та підтримує великі хрести. Церква орієнтована на схід-захід із вестибюлем на захід і головним входом, до якого можна дістатися через ряд бетонних сходинок. Сходи з північної сторони тамбура ведуть до горища та підвалу церкви; кімната на південній стороні тамбура вміщує парафіяльну бібліотеку. Велична прозора скляна стіна з великими подвійними дверима відокремлює тамбур від нефу.

Внутрішнє оздоблення церкви слідує за напівкруглим бочкоподібним склепінчастим подовженим поперечним контуром зовнішнього вигляду. Шість дюймів видутого азбесту утеплюють усі внутрішні стіни, тим самим вдосконалюючи акустику церкви та створюючи ілюзорну урочисту молитовну печеру, обшиту сріблястим сірим мохом. Центральна стельова зона посилена гіпсовими бежевими аркадами, які мають оздоблене лице і перетинаються на осі хрестоподібної церкви. Це створює декоративний вентилятор, який має велику люстру, підвішену до центральної точки. Глибоке апсидіальне святилище має форму стрічкової оболонки і ще більше підсилює печерну атмосферу церкви. Широкий арочний заголовок обрамляє святилище і містить два входи до напівкруглої ризниці. Ризниця має два входи в святилище, південні сходи, що ведуть до підвалу церкви, і вихід на територію церкви.

Окрім головного входу, двох з відповідних сторін головного входу та входу до ризниці, до церкви можна також увійти через великі двері на південній напівкруглій скляній стіні, Церква має електроенергію, центральне газове опалення та водопровід, містить дерев’яні лавки на бл. 700 осіб. Підлога церкви покрита лінолеумом; центральний прохід і святилище покриті килимовим покриттям.

У 1976 р. під час душпастирства Преподобного Михайла Бзделя, ЧСР, був встановлений іконостас, а святилище церкви художньо оздоблено Георгієм Святославом Гординським. Завдяки сучасному та спрощеному архітектурному стилю церкви художник прийняв сучасну та спрощену інтерпретацію традиційного візантійського мистецтва. Велика картина олією на полотні була встановлена ​​безпосередньо на стіні одразу за головним вівтарем. Ця картина зображує Христа, що сидить на Своєму престолі, довіривши святим апостолам Петрові і Павлові з символічними ключами та мечем. З відповідних сторін цієї композиції розміщені картини шестикрилих ангелів у формі медальйонів. Під цими картинами декоративна окантовка на золотій основі простягається по всьому святилищу. Прямо над патронами церкви є великий розмальований хрест. Широкий арочний заголовок, що обрамляє святилище, містить ікони медальйонів з історії спасіння або життя Христа в хронологічному порядку, включаючи більшість важливих свят року з іконою розп’яття у верхній частині центру. Ці ікони є продовженням іконостасу, який містить чотири традиційні ікони - дияконів, чотирьох євангелістів та Благовіщення, що складаються з двох окремих ікон; всі ікони написані олією на полотні та встановлені на дерев’яній підкладці. Художник, замовлений для цієї роботи, також спроектував іконостас, виконаний Джоном Істом з Modern Cabinets у Саскатуні. Іконостас виконаний з білого дуба і оброблений бджолиним воском; оздоблення, рамки та фон ікон позолочені 23-каратним золотом. 29 червня 1976 року - свято покровителів церкви. Єпископ Андрій Роборецький за сприяння парафіяльних пастирів та участі парафіян благословив ікони та прикрашені іконостаси.

Парафія була заснована в 1953 році 14 членами-засновниками. На його 10 -річчя було бл. 200 сімей -членів; у 1975 році при парафії було зареєстровано 380 сімей -членів. У 1976 році парафією керували: настоятель Михайло Бздель, ЧСР, преподобний Георгій Перейда, ЧСР, і преподобний Франк Садяк, ЧСР, пастори, Лаврентій Лашин, Євген Сухобокі, Ден Чура, Морріс Сміснюк, Михайло Микитюк, Антуанетта Катеринич, Ольга Шутяк, Давид Горбай. Орест Романко, Джон Вандзура, Майкл Драбик, Модест Коваль, Йосип Лозінський та Юліан Янів.

Українська католицька парафія святих апостолів Петра і Павла в Саскатуні Нутана належить до церковного округу Саскатун і знаходиться під духовним керівництвом отців -редемптористів.

Перелік