Церква святого Івана Хрестителя (м. Самбург, Канада)

Самбурзька церква Святого Івана Хрестителя, побудована 1917 року, за 20 миль на схід від міста Прінс-Альберти; R.M. 490.

Церква була побудована в 1917 році на території площею в три гектари за 20 миль на схід від Прінс-Альберта. У 1948 році церква була розширена та оновлена. Першу Божественну Літургію в цій церкві відслужив преподобний Р. Черепаняк. Єпископ Андрій Роборецький відзначив цю парафію візитом у 1958 році.

Прямокутна церква, 48 х 26 футів, побудована з тесаних колод і оброблена ліпниною. Храм має дві суміжні, північні та південні, ризниці під’їзду та високий двосхилий дах з двосхилим вершиною, увінчаний невеликим центральним глухим куполом. В інтер’єрі стіни та стеля оброблені вузьким дерев’яним сайдингом; святилище та головний вівтар підняті. Хорове горище простягається над західним кінцем нави і досягається сходами з нави. У церкві є дерев’яні лавки, на яких розміщено близько 40 осіб. Він також має склепінчасту стелю, західний головний вхід, електрику та центральне опалення газом. Будівництво церкви було здійснене завдяки добровільним зусиллям та фінансовим пожертвам засновників, які розпочали будівництво, транспортуючи деревину та перетворюючи її на будівельний пиломатеріал. Ділянка церкви площею три акри була подарована Василем Собчишиним.

Церква містить хрест на честь першої Святої місії парафії у 1935 р. Під керівництвом преподобного Г. Шишковича, ЧСР, дерев’яну дзвіницю з двома дзвонами та парафіяльний зал, побудований у 1948 р.

Українські поселенці прибули на цю територію в 1906 році з Темопільського та Городенківського повітів. Першими прибули Григорій Зеєнецький, брати Склари, Ів. Адамко, Данило Франчук, Дмитро Хадада, Мілко Трач та Теодор Трач. Перший парафіяльний виконавчий орган був сформований у складі: Івана Романчука, Петра Рачинського та Васия Верхоли. За період будівництва парафія налічувала 25 членів. У 1941 р. Було 30 членів (проп. Книга), 1961 р., 60 душ (Довідник), а в 1975 р. парафія зареєструвала 50 душ (анкета).

У 1976 році парафія була під керівництвом преподобного Джона Ворони, пароха, Петра Трача, Едварда Адамка та Томаса Любика.

Українська католицька парафія Святого Іоанна Хрестителя, Самбург, знаходиться під пастирською опікою Прінс-Альберта.

Перелік