Церква святих Петра і Павла (м. Ростгерн, Канада)

Церква святих апостолів святих Петра і Павла - друга церква парафії.

Парафіяни під керівництвом преподобного Петра Криворучки придбали перший храм у 1952 році у лютеранської громади за суму 800 доларів. Це була невелика дерев’яна споруда, яка була змінена відповідно до вимог українського обряду і служила парафії до 1961 року. Відтак храм демонтували, на його місці згодом було споруджено більшу споруду.

У 1963 році під час душпастирства преподобного Рудольфа Лузні нинішня церква була побудована з використанням частини врятованого матеріалу з першої церкви. Дерев’яна конструкція має прямокутну форму, 38 х 18 футів, і має три невеликі фронтальні куполи. Головний вівтар знаходиться у піднесеному святилищі з прилеглими ризницями; на стіні за головним вівтарем переважає великий розпис патрона церкви олією на полотні, який є твором мистецтва Теодора Барана. Навпроти святилища, над тамбуром, знаходиться хоровий лофт, до якого можна потрапити сходами, що беруть початок у нефі. Церква містить дерев’яні лавки, освітлена електрикою та має центральне опалення та водопровід. Нижні ділянки стін мають імітацію дерев’яних вагонок, а інші ділянки стін, включаючи склепінчасту стелю, оброблені світлим кольором доннакона; підлога дерев’яна і вкрита червоною доріжкою. Велика люстра з яскравим освітленням підвішена до центру стелі. Підвал церкви служить невеликим парафіяльним залом.

Єпископ Андрій Роборецький неодноразово відвідував парафію та освятив наріжний камінь та хрести церкви 26 травня 1963 року.

Біля церкви була побудована парафіяльна зала за фінансової допомоги членів парафії ферм Ростерн. 28 липня 1963 року їхня церква була вражена блискавкою і була повністю знищена пожежею; кошти пожежного страхування допомогли покрити витрати на будівництво залу Ростерн.

Постійне поселення в Ростерні заснувалося дещо пізніше і переважно внаслідок виходу на пенсію або можливості працевлаштування. Міська парафія Ростерн була організована під час придбання першої церкви в 1952 році; до цього громаду відвідували пастори з сусідніх парафій, а святі служби відбувалися у місцевій римо-католицькій церкві. Перші організаційні збори відбулися в 1952 році в новопридбаній церкві і керував ними преподобний Петро Криворучка. В результаті цієї зустрічі було прийнято рішення про передачу парафії під патронат святих Петра і Павла, і святкування свята церковних покровителів було призначено першою неділею за календарним святом покровителів. Результатом цієї зустрічі став також вибір першого парафіяльного виконавця у складі: преподобного П. Криворучки, президента; Дмитро Блоча, віце-президент; Петер Воробець, секретар; Антон Бурлак, казначей; Пітер Храпчак, Гаррі Сісецький та Майкл Кавчуняк, учасники. У 1961 році парафія зареєструвала 120 душ (Директорія), у 1975 році було 48 сімей та 17 одиноких членів. У 1976 році парафія була під керівництвом преподобного декана Петра Криворучки, пастора, Моріса Голука, Стіва Кавчуняка, Олексія Хяді, Домініка Почіпінського, Віктора Почіпінського, Михайла Тарасюка, Антона Тваринського, Михайла Середи, Френсіса Храпчука, Теклі Тарасюк, Петра Храпчука, Вальтер Гамрасі та Нікола (Нік) Терновський. Українські поселенці прибули до району Ростерн у 1897 р. У 1902 р. вони організували парафію Зішестя Святого Духа; це була перша українська католицька парафія в Саскачевані, розташована за дві милі на схід та за шість миль на південь від Ростерна. У 1904 році за шість миль на схід та одну милю на південь від села була створена друга парафія під патронатом Різдва Пресвятої Діви Марії.

Українська католицька парафія святих Петра і Павла в Ростерні належить до церковного округу Саскатун.


Перелік