Церква святих Петра і Павла (м. Рама, Канада)

Перша церква була побудована в 1928 році на півтора акра горбистої ділянки в північній Рамі. У 1936 році невелику прямокутну церковну споруду переробили під парафіяльний зал, а поруч збудували другу церкву. Будівництво цієї церкви було розпочато під час душпастирства о. Стефана Семчука в 1936 р. і завершено під час душпастирства о. Івана Головки в 1939 р. Архиєпископ Василій Ладика відвідав першу церкву в 1934 р., а теперішню церкву в 1939 р. Єпископ Андрій Роборецький неодноразово відвідував парафію; 12 липня 1963 р. єпископ Андрій Роборецький і о. Мирон Стаців, тодішній парох парафії, приєдналися до парафіян у їхньому радісному святкуванні 25-ліття побудови нинішнього костелу. 12 липня 1968 року, після візиту на канорську парафію, храм відвідав Блаженніший Кардинал Патріарх Йосиф Сліпий.

Перший і другий храми збудовані на приватні пожертви та добровільну працю парафіян; Вартість нинішньої церкви склала 3200 доларів, і будівництво велося під керівництвом Фед. Вістовський. Дерев'яна хрестоподібна церква розміром 60 х 36 футів має великий центральний купол і шість маленьких куполів над передньою та бічними вежами. Його двосхилий дах покритий асфальтовою черепицею, усі куполи покриті білим металевим покриттям, а зовнішні стіни оброблені пофарбованим дерев’яним сайдингом. Церква орієнтована з півночі на південь і має трохи вигнуту та піднесену на північ святилище з головним вівтарем і прилеглими ризницями. З нави входять на південне хорове горище. Уздовж бічних стін хрестоподібної нави розташовано два невеликі бічні вівтарі з іконами, присвяченими Пресвятій Богородиці та Христу Спасителю. В інтер’єрі домінує склепінчаста стеля та великий центральний купол, який підтримується аркадами, що спираються на чотири пілястри. Вхід до храму здійснюється через прибудований притвор з окремим низьким дахом. Церква має дерев’яні лави, які розраховані на бл. 120 осіб, електрика та центральне опалення.

На території костелу встановлено місійний хрест на згадку про Святу Місію 1962 року, дерев’яну дзвіницю, збудовану в 1950 році, священик і парафіяльний зал.

Українське поселення в Рамському повіті почалося в 1912 р. Спочатку поселенці належали до парафії в Доброводах. У тому числі о. Дамаскін Попович, ЧСВВ, парафію Рама заснували: Микола Яцишин (Ячишен), Іван Данилишин, Стефан Крисак, Михайло Гроховський (Гричовський), Іван Ячишен, Віцько Українець, В. Причак, Іван Гринчишин, Тимко Чекурлій. , Тимко Явні, Кузь Серган, Роман Мудрей, Дамян Третяк, Льонко Шевчук, Михайло Пристай. До побудови храму богослужіння відбувалися в приватних домівках і служив їх о.Володимир Зуравецький. До 1939 парафію обслуговували парохи з Канори; після цього був призначений постійний парох, першим був о. Мирослав Колодей.

У 1941 році парафія нараховувала 18 сімейних сімей з 50 дітьми (проп. Книги). В 1961 році було 190 душ (Довідник), а в 1975 році обліковувалося 36 сімей і 4 одноосібних. У 1976 р. парохією керували священик Казимир Кухарек, парох, Михайло Причак, Васій Мальований, Томас Окраїнець, Михайло Данилишен, Петро Воронюк та Іван Ленюк.

Українська католицька парафія св. Петра і Павла в Рамі є центром пастирського округу Рама з парафіями-супутниками в Інвермаї, Доброводах, Куро-ках, Куликові, Тязіві. Парохом району є о.Казимир Кучарек.


Перелік