Церква Покрови Пресвятої Богородиці (м. Радіссон, Канада)

Церква була побудована між 1955 і 1956 роками на ділянці з трьома ділянками в південній частині Редіссона. Першу Божественну Літургію в храмі відслужив у 1956 році о.Б.Бачинський. Єпископ Андрій Роборецький кілька разів відвідував парафію і освятив храм у 1959 році.

Дерев’яна прямокутна конструкція оздоблена сайдингом з імітації кам’яного асфальту, має розміри 50 x 25 футів і має великий однораменний декоративно оформлений металевий хрест на передній вершині гонтового двосхилого даху. Прибудований ґанок-вестибюль має дзвін у кроквах.

Інтер’єр оброблений доннаконою і домінує склепінчастою стелею. Піднесена святиня з головним вівтарем має дві прилеглі ризниці. Два невеликих бічних вівтаря в наві традиційно присвячені Пресвятій Богородиці та Христу Чоловіколюбцю. До західного хору можна дістатися сходами, що ведуть початок у наві. Церква художньо оздоблена настінним розписом. Оздоблення виконано в 1962 році художником Теодором Бараном. Церковна споруда містить дерев’яні лави, які вміщують бл. 80 місць, електричне освітлення та центральне газове опалення. На додаток до головного західного входу є північний і південний входи до церкви та підвалу, який служить парафіяльним залом з кухнею.

Витрати на будівництво на загальну суму 9000 доларів було покрито фінансовими внесками парафіян, парафіяльного відділу СУЖ та багатогодинною волонтерською працею. Будівництвом керував виконроб Олексій Гунчак та будівельний комітет у складі Олексія Гунчака, Михайла Бурака, Томка Василишина та Михайла Яремовича.

Дерев’яний місійний хрест біля церкви вшановує Святу Місію 1952 року. Парафіяльний цвинтар знаходиться в півмилі на південь від церкви і примикає до римо-католицького цвинтаря.

Українське поселення на цій території почалося в 1912 р. переселенцями переважно з Городенківського та Сокальського повітів. До побудови церкви в Радіссоні відвідували богослужіння на сусідніх парафіях. На момент заснування парафія налічувала п'ятнадцять членів. У 1961 р. було 81 душа (Довідник), у 1967 р. 60 душ, а в 1975 р. парафія записала 37 душ (кв.). У 1976 році парафія була під керівництвом священика Богдана Бачинського, пароха, Миколая Гунчака, Михайла Бурака та Антонія Регуша.

Перелік