Церква святого Івана Богослова (м. Прудхомм, Канада)

Члени-засновники парафії побудували церкву в 1945 році на площі два акра в північно-західній частині Пруд’омме. У 1954 році храм освятив єпископ Андрій Роборецький.

Церква являє собою дерев'яну прямокутну споруду 60 х 30 футів з трьома невеликими фронтальними куполами. Його двосхилий дах ґонтовий, стіни мають оздоблення імітацією цегли та мають прямокутні вікна, які вгорі закруглені півкругом. Вхід до церкви здійснюється через невеликий прибудований притвор. Церква містить піднесене святилище з головним вівтарем і прилеглими ризницями, які виходять на територію церкви.

Безпосередньо за головним вівтарем висить велика церковна покровительська ікона. На відповідних сторонах святині та звернених до нави традиційні ікони Пресвятої Богородиці та Христа Чоловіколюбця. Стіни та стеля художньо оздоблені рослинним орнаментом та символікою. Три ікони та мистецьке оздоблення храму є твором Теодора Барана, виконаним у 1951 році під час душпастирства о. Іоанна Олиника.

Церква має хори, куди можна потрапити по сходах з нави, електрику та центральне масляне опалення. Високий підвал церкви закінчений і служить парафіяльним залом з кухнею.

Церкву побудували парафіяни на свої фінансові пожертви на загальну суму 12 тисяч доларів. Виконробом будівництва був Ілля Сембалерус. Церковну ділянку було отримано від міської ради за символічну плату.

У 1960 році біля храму була споруджена дерев’яна дзвіниця. Дерев’яний місійний хрест неподалік вшановує першу Святу Місію парафії, яка відбулася в 1950 році і якою керував о. Михайло Шудіо, ЧСВВ.

Українські переселенці прибули в цю місцевість у 1919 році з Борщівського повіту. Парафія Прудхомм була заснована двадцятьма родинами. Разом із о. Кирилом Лотоцьким першу парафіяльну управу утворили: П. Сєльський, В. Гавлюк, Д. Челак, І. Плесюк та П. Гринюк. У 1961 р. парафія складалася з 82 душ (Довідник), у 1975 р. 20 родин. У 1976 р. парафією керували: о. Любомир Рамач, в.о. пароха району, Гарі Тачук і Гордон Сопотик.

Українська католицька парафія Св. Апостола Івана Богослова в Пруд’омме перебуває під душпастирською опікою Вонди.

Перелік