Церква Преображення Господнього (м. Прісвілл, Канада)

Церква була побудована в 1940 році на ділянці площею один акр у західній частині Прісвіля. Того року її освятив архієпископ Василій Ладика. Згодом парафію кілька разів відвідував єпископ Андрій Роборецький, під час якого також служив Божественну Літургію з парафіянами. 14 червня 1964 року єпископ Андрей уділив єпископське благословення парафіяльному настоятельству, яке є осідком душпастирського округу Прісвіль. 22 серпня 1965 року парафіяни разом з владикою Андреєм святкували 25-річчя парафії.

Дерев’яна споруда церкви має форму подовженого хреста 50 х 18 футів із глухим куполом у центрі гонтового двосхилого даху та двома меншими куполами над фронтальними вежами. Зовнішні та внутрішні стіни оброблені вузьким дерев’яним сайдингом. В інтер’єрі костел містить піднесене святилище з головним вівтарем і двома прилеглими ризницями, навою та хором, до якого ведуть сходи, що починаються з нави. Вестибюлем служить низький окремо критий приставний ганок. За головним вівтарем висить велика олійна картина Святого Преображення; дві додаткові ікони із зображенням Пресвятої Богородиці з Немовлям Христом і Христа Спасителя на позолоченому тлі знаходяться вздовж бічних стін хрестоподібної нави. Ці ікони розміром 5×6 футів, виконані технікою олія на полотні, мають позолочені рами і є твором Теодора Барана. Церква має дерев’яну килимову підлогу, дерев’яні лави, які вміщують бл. 120 осіб, електричне освітлення та центральне масляне опалення. Його внутрішня стеля висока і склепінчаста. Церкву збудували парафіяни під керівництвом виконроба Миколи Гузяка на загальну суму 1426 доларів і незліченну кількість годин добровільної праці. Церковну ділянку площею 1 гектар подарували Марта та Іван (Іван) Заразуни.

Біля церкви стоїть дерев'яна дзвіниця 1947 р.; У 1959 році Вільям Пристай придбав дзвін за 700 доларів і пожертвував його парафії. Місійний хрест, який також примикав до церкви, був встановлений у 1948 році. Парафіяльний будинок був побудований на цьому місці в 1963 році. Перший парафіяльний зал, який був побудований в 1940 році, був розібраний і замінений новим залом у 1958 році; цей зал був згодом реконструйований і розширений у 1962 році. Як настоятель, так і парафіяльний зал мають електрику, центральне опалення та водопровід.

Перші українські поселенці прибули в район Прецевіль у 1902 році з Бучацького повіту. Їхній переїзд до Прісевіля почався в 1920 р. Парафія була заснована в 1939 р. о. Григорієм Теплим і членами-засновниками Ів. і Марта Заразун, Мих. Бойко, Ілярій Назар, Андрій Кардинал, Іван Трембач, Гарасим Дмитрів і Васій Кравець. Першим парохом, який відвідав парафію, був о. Петро Криворучка. У 1941 р. на парафії було зареєстровано 10 членів з 12 дітьми (проп. Книга), в 1961 р. 120 душ (Довідник), а в 1975 р. парафія розширилася до 57 сімей і 45 неодружених. У 1976 р. парафія була під керівництвом наступного: отця Казимира Кухарека, виконуючого обов’язки пароха, оскільки парафія Прісевіля наразі не має постійного пароха, Вільяма Максиміва, Павла Пристайя, Вільяма Панасовича та Жозефіни Гульки.

Українська католицька парафія Преображення Господа нашого Ісуса Христа в Прісвіль є осідком душпастирського округу Прісвіль з парафіями-супутниками в Бучачі, Чехові, Хейзел Делл, Григорові та Стенені. Парафії Ормсайд і Стов-Крік також перебували під пастирським керівництвом Прісвіля; ці церкви зараз закриті.

Перелік