Церква святого архангела Мизаїла (м. Понасс-Лейк, Канада)

Парафіяни побудували церкву з колод і обробили її дошками між 1910 і 1911 роками на ділянці площею два акри за дванадцять миль на захід і десять миль на північ від Вадени. Його відвідали єпископ Никита Будка в 1919 і 1923 роках, архієпископ Василій Ладика в 1934 році і єпископ Андрій Роборецький в 1960 і 1965 роках.

Церква являє собою невелику дерев'яну споруду розміром 30 на 22 фути. Має ґонтовий двосхилий дах із центральним глухим куполом і невеликими бічними ризалітами, що надають церкві хрестоподібності. Церква орієнтована схід-захід із західним і південним входами через притвор-притвор. Над західним кінцем нави простягається невелике хорове приміщення, куди входять сходи біля північної стіни нави. Святилище є підвищеним і має прилеглу з півночі ризницю з виходом на територію церкви; безпосередньо за головним вівтарем у святині висить велика картина олією на полотні 1919 року (підпис нерозбірливий); іконостас (дату встановлення неможливо перевірити) відокремлює святиню від нави. Внутрішня стеля кутова; підлога перед головним вівтарем вкрита лінолеумом і килимом. У церкві є кілька дерев'яних лав, є свічки та опалюється дров'яним обігрівачем. Церкву збудували члени-засновники парафії, а місце для церкви та цвинтаря пожертвував Петро Лемко.

Біля церкви стоїть однодзвінкова дерев'яна дзвіниця; дзвін подарований Михайлом Павлюком у 1929 р.; ця дата та ім’я жертводавця викарбувані на дзвоні. На північ від церкви, як продовження церковної власності, знаходиться парафіяльний цвинтар, де зараз спочиває більшість членів-засновників парафії.

Українське поселення на цій території почалося в 1907 р. переважно з Городенківського та Бучацького повітів, а також Лемківщини. Засновниками парафії були: Петро Лемко, Яків Сорба, Михайло Павлюк, Іван Плаксій, Кс. Солтис, Ф. Наконечний, Вас. Собчишин, Ан. Рачинський, Ів. Вільгош, Ю. Кузяк, Мих. Бойчук, Мих. Сікорський, Ів. Зазула, В. Кральчук, Ів. Фрейк, В. Чорней, Семен Чайковський, Ів. Балацький, Ів. Чайковського, Войтка Вільчинського, Авт. Ямнюк, І. Монастирський, Йос. Ганкевич і Гнат Зазуля. Перші святі богослужіння відслужив преподобний Ахілл Делаер, ЧССР, в домах Фед. Наконечний, Петро Лемко та Йосиф Вільчинський.

У 1941 р. в парафії було зареєстровано 20 членів із 30 дітьми (проп. Книга), у 1961 р. — 180 душ (Довідник), а в 1975 р. — 6 сімей з радіусу бл. 10 миль. У 1976 р. парафією керували: священик Андрій Чоронзі, виконуючий обов’язки пароха, Павло Ганкевич, Фред Лемко, Стів Зазула, Розалія Вільчинські, Людмила Лемко та Євгенія Ганкевич.

Українська католицька парафія св. Михаїла на озері Понасс перебуває під душпастирською опікою Вадени.

Перелік