Церква Зіслання святого Духа (м. Плейн-В'ю, Канада)

Парафіяни побудували першу церкву між 1911 і 1912 роками на місці в сімнадцяти з половиною милях на північний захід від Мелвілла. Першу Божественну Літургію в частково завершеній споруді відслужив о. А. Делаєр, ЧСР, 7 липня 1911 р. Єпископ Ніцета Будка відвідав парафію тричі та освятив церкву 12 серпня 1913 р.

Оскільки парафія переросла приміщення храму, церкву було розібрано і в 1934 р. збудовано більшу споруду. Цю другу церкву освятив архієпископ Василій Ладика 12 червня 1938 р. Божественну Літургію в храмі відслужив єпископ Ніл Саварин на 28 серпня 1945 р. та єпископом Андрієм Роборецьким 1 липня 1956 р. та 17 травня 1964 р.

Церква являє собою дерев’яну хрестоподібну споруду розміром 54 x 34 фути з архітектурно доповнюваним гонтовим двосхилим дахом і крутим пірамідальним дахом, розташованим у центрі, увінчаним відкритим аркадним куполом і хрестом. Подібні куполи, тільки менші за розміром і повністю закриті, прикрашають дві фронтальні вежі. У стінах церкви розташовані високі прямокутні вікна з арочними вершинами. Церква орієнтована із заходу на схід з головним входом, прикритим невеликим дахом, що підтримується стовпами, і західною, майже прямокутною формою, піднесеною святинею з південною прилеглою ризницею. Перекриття склепінчасті і переходять у низький центральний купол, що підтримується чотирма пілястрами. Над вестибюлем у західній частині споруди височіє хорове горище, до якого можна піднятися дерев’яними сходами, що починаються біля північної стіни нави. Костел художньо оздобив у 1954 році художник Павло Заболотний; зберігся лише його малюнок за головним вівтарем. У церкві є дерев’яні лави, які вміщують бл. 60 осіб. Освітлення здійснюється електрикою, а церква опалюється центрально дровами.

Плани існуючої церкви були розроблені Джоном Тихолізом, який також виконував обов’язки бригадира парафіяльних волонтерів під час будівництва. Усі витрати на будівництво, а це 5 тисяч доларів, взяли на себе парафіяни. Церковну ділянку площею 2 гектари подарував Антон Зуліняк.

Біля церкви в 1941 році встановлено місійний хрест; раніше на території церкви також була дзвіниця, яка була побудована в 1937 році і містила дзвін, придбаний за 50 доларів. Неподалік від церкви, все ще у власності церкви, парафіяльний зал був побудований між 1962 і 1964 роками. Поруч із церковною територією є парафіяльний цвинтар площею два акри. Землю під цвинтар парафії подарував Д. Клепак.

Українські піонери почали селитися в районі Плайн-Від з 1906 року і походили переважно з Борщівського повіту. Парафія була заснована в 1911 р. такими членами: о. А. Делаєр, ЧССР, Д. Клепак, В. Бадович, А. Сава, С. Клепак, Г. Мисько (Місько), М. Лизун, В. Турчак, Н. Лазорко, Л. Сава, Ф. Сава, Ів. Паланичка, Ів. Гамрацій, Ів. Крашевський, Ів. Чопик, В. Кравець (Кравич), Н. Цюрко (Чур-ко), С. Поліщак, Ю. Балаберда, А. Балаберда, Р. Кравець, Ів. Клепак, Ф. Зулиняк, П. Зулиняк, А. Зулиняк, С. Зулиняк, Ів. Жолкевич, М. Галабуза, М. Вавришко (Вавриско), Ів. Мисько, В. Блажейко (Блажейко), В. Волошин, Д. Стадник та Ів. Клепа-чок. З цієї парафії походить священик Філарет, СМІ.

У 1941 році було 35 членів зі 115 дітьми (проп. Книга). В 1961 р. 100 душ (Довідник), в 1967 р. 35 сімей і в 1975 р. 12 сімей і 6 одноосібників (анкета). У 1976 р. парафією керували: отці редемптористи, парохи Стів Турчак, Андрій Стадник і Казмір Чурко.

Українська католицька парафія Зіслання Святого Духа (П'ятидесятниці) Плейн В`ю перебуває під душпастирським утриманням Йорктона.

Перелік