Церква святого Миколая (м. Паркерв'ю, Канада)

Парафія заснована в 1943 році десятьма родинами-засновниками. Вони купили два гектари села за 50 доларів і в 1944 році під керівництвом о. Дмитра Гаврилюка, ЧСР, збудували церкву. Єпископ Андрій Роборецький освятив храм 19 серпня 1964 року.

Церква являє собою дерев'яну прямокутну споруду розміром 40 х 20 футів. В інтер’єрі він містить східне піднесене святилище з головним вівтарем і однією прилеглою ризницею, а також західне хорове горище, яке знаходиться безпосередньо над притвором і головним входом. Над святилищем і навою домінує склепінчаста стеля. Місткість церкви бл. 50 осіб. Для освітлення використовуються свічки, а церква опалюється піччю на дровах.

Біля церкви стоїть дерев'яний хрест на згадку про Святу місію 1961 р. Дерев'яна дзвіниця, яка була поруч, збудована у 1950 р., містить дзвін, придбаний парафіянами за 100 доларів; основа дзвіниці використовується для парафіяльних зібрань, сімейних і світських зустрічей. Один акр ділянки служить парафіяльним цвинтарем.

Українські поселенці прибули сюди в 1907 році переважно з села Хотинець Яворівського повіту. Першу Божественну Літургію на парафії відслужив о. Дмитро Гаврилюк, ЧСС, 24 березня 1943 року в домі Михайла (Михайла)

Ладика. У 1961 р. парафія складалася з 53 душ (Довідник), у 1967 р. було 50 душ (анкетний лист), а в 1975 р. на парафії зареєстровано 10 сімей і 2 неодружених. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом; Преподобний Стівен С. Шавель, CSSR, пастор, Мет Зучкан, Стів Байблоу, Джон Кенк, Тарас Бересний і Майк Литвин.

Українська католицька парафія Св. Миколая в Паркерв'ю знаходиться під душпастирським утриманням Йорктона


Перелік