Церква всіх святих (м. Норт-Баттлфорд, Канада)

Церква була побудована в 1949-1953 роках на двох ділянках у північно-східній частині міста. Першу Божественну Літургію в недобудованій споруді відслужив у 1951 році о.Богдан Бачинський. Єпископ Андрій Роборецький вшанував парафію кількома візитаціями і освятив храм 30 травня 1953 року.

Дерев'яна хрестоподібна церква розміром 76 х 48 футів розташована на високому підвалі, має ґонтовий центральний купол, гонтовий двосхилий дах і три фронтальні вежі. Над центральним куполом і двома передніми вежами височіють глухі куполи, вкриті білим листовим металом і увінчані металевими хрестами складного дизайну. Зовнішня частина конструкції оздоблена штукатуркою з ефектом кладки навколо її основи. Для внутрішньої обробки використовувався гіпсокартон. Церква орієнтована зі сходу на захід із головним західним входом через центральну вежу, яка має окремий двосхилий дах, містить прямокутні вікна з арочними вершинами, служить притвором і підтримує частину хору, що розширюється над навою. Мансарда вежі містить електричні дзвінки та динаміки. При північній стіні нави, біля притвору. сходи ведуть до хору та церковного підвалу.

Східна багатокутна апсида містить святилище з головним вівтарем і прилеглими з півночі та півдня ризницями, які також виходять назовні. З відповідних боків святині, вздовж бічних стін нави, розташовано два невеликі бічні вівтарі на честь Пресвятої Богородиці та Христа Учителя. Хрестоподібна стеля склепінчаста і переходить у великий центральний купол, який підтримується аркадами, підвісками та чотирма пілястрами та освітлюється великими вікнами у восьмигранному барабані. Цей купол домінує в інтер’єрі церкви і своїм величним виглядом збагачує її архітектурну красу.

У 1963 році церкву художньо оздобив художник Теодор Баран із Саскатуна. Виконано велику ікону Христа Царя за головним вівтарем та дві бічні вівтарні ікони, на яких зображені Пресвята Богородиця з Немовлям Христом і Христос Учитель.
в олійній техніці. Багато інших олійних картин, таких як чотири євангелісти в трикутних підвісах, які підтримують купол, ангели, символи та інші зображення, а також широкий спектр багатого стилістичного та символічного орнаменту прикрашають стіни, аркади та стелі, які були розписані спеціальною олією. фарба, яка висохла до матового покриття. Фонові кольори по всій церкві - аква та золото.

Дерев’яна підлога церкви вкрита декоративним переважно червоним килимом, який простягається через центральний приділ і святилище. Церковна споруда обладнана електрикою, центральним масляним опаленням та водопроводом. Дерев’яні лави забезпечують сидіння прибл. 275 осіб. Підвал містить класні кімнати та служить парафіяльним залом з кухнею.

Дерев'яний хрест біля храму на згадку про першу Святу Місію парафії, яка відбулася в 1952 році під проводом о. С. Бахталовського, ЧСР. Другий пам’ятний хрест, також неподалік, на честь сторіччя Канади та 75-річчя поселення українців у Канаді. У 1954 році при костелі було збудовано настоятель. Парафія користується міським цвинтарем.

Архітектурний план костелу розробив Михайло Лебідь, який разом з Гаррі Чілібекі виконував обов’язки виконроба будівництва. Витрати на будівництво у розмірі 24 000 доларів були покриті щедрими пожертвами парафіян, дев’ятьма тисячами годин волонтерської праці та внеском у 10 000 доларів від місцевого відділу Ліги українських католицьких жінок.

Українські поселенці почали селитися в Норт-Батл-форді близько 1924 року і прибули з сусідніх сільських районів. У 1947 році українська громада значно збільшилася після Другої світової війни новими поселенцями з Сокальського, Скалатського, Тернопільського та Городенківського повітів. Починаючи з 1937 року і до побудови храму, богослужіння відбувалися в «Українському Національному Домі». Парафію обслуговували парохи з сусідніх парафій, зокрема з Хаффорда, серед яких були о. М. Горошко, о. Н. Дрого-Мирецький. о.Олешко, о.Я.Ворона та о.М.Пилипчук. Датою заснування парафії вважається 7 липня 1946 року. Того дня Божественну Літургію відслужив о. Б. Шумай, після чого відбулися збори, на яких було обрано першу парафіяльну управу у складі Н. Герсиміка, Я. Кирика, Д. Учачевського (Хроніка «Рік за роком» П. Балича). ).

У 1949 р. парафія отримала свого першого постійного пароха о. Б. Бачинського, під проводом якого на парафіяльних зборах 9 лютого того ж року було прийнято рішення про будівництво костелу. На наступному засіданні, що відбулося 27 лютого, було обрано будівельний комітет у складі: Г. Чілібецький, Я. Кірік та М. Лебідь. Вони працювали в тісній співпраці з керівництвом парафії у складі: Дмитра Гарасимива, президента; Дмитро Карапінка, скарбник; та Морріс Ласюк, секретар. За цей період на парафії зареєстровано 27 родин (кв.). У 1961 р. парафія нараховувала 326 душ (Довідник), у 1967 р. 260 душ і в 1975 р. 272 душі (кв.). У 1976 році парафія була під керівництвом священика Богдана Бачинського, пароха, Петра Хоміцького, Едварда Приступи та Вільяма Качура.

Українська католицька церква Всіх Святих у Норт-Бетлфорді є центром пастирського округу Норт-Бетлфорд із парафіями-супутниками в Редісоні, Віткоу та Медоу-Лейк. Парохом для району є о.Богдан Бачинський.

Перелік