Церква Пресвятого Серця (м. Норквей, Канада)

Церква Святого Серця є першою церквою в місті Норквей, але четвертою церквою для вірних Норквею та сусідніх фермерських поселень, які раніше належали до парафії Норквей-Фармс.

Парафіяни побудували цю церкву в 1951 році на площі чотири акра в північно-західній частині Норквею. Першу Божественну Літургію відслужив о. Йоан Ворон. 7 червня 1970 р. єпископ Андрій Роборецький у співслужінні пароха о. Андрія Музики освятив храм; свідками цієї події були багато вірних з Норвегії та округу.

Дерев’яна прямокутна церква стоїть на високому бетонному фундаменті, має розміри 64 x 32 фути і має два невеликі куполи над передніми вежами. Його стіни оброблені імітацією цегляного асфальтового сайдингу та містять прямокутні вікна з арочними вершинами. Передня стіна містить потрійне аркове вікно, яке півкруглою формою піднімається до вершини даху і завершується металевим хрестом.

Інтер'єр, як і екстер'єр церкви, має прямокутну форму; його верхні стіни та склепінчаста стеля оздоблені донаконою, нижні стіни мають оргаліт; підлога дерев’яна і вкрита лінолеумом, навколо головного вівтаря – килимове покриття. Інтер’єр становить святилище з головним вівтарем, дві захристії з виходом до підвалу церкви та церковної території, нава з дерев’яними лавами для сидіння прибл. 100 місць, вестибюль і хори; вхід на хори здійснюється сходами зі східного боку нави. Ктиторський розпис храму та дві традиційні ікони на відповідних сторонах головного вівтаря є олійними відбитками на склі. Церква має електричне освітлення, центральне газове опалення та сантехніку. Готовий підвал церкви служить парафіяльним залом, обладнаним кухнею.

Будівництво храму здійснювалося завдяки грошовим пожертвам та добровільній праці парафіян під керівництвом старшини Михайла Гривка. Усі будівельні деталі були під егідою церковного комітету, яким керував священик Михайло Решетуха і складався з Джона Гурського, Джона Мартинюка, Алекса Кікури, Майкла Лукі, Васія (Вальтера) Черевика, Джона Гуски та Джозефа Лукі. Церковну ділянку пожертвував Семен Лукей.

Біля храму стоїть пам'ятний хрест Пресвятої Місії під керівництвом о. Григорія Шишковича, ЧССР, та о. Максима Марківа, ЧСВВ. Поряд з костелом знаходиться резиденція пастора. Раніше при парафії також був парафіяльний зал, який був реконструйований з другої церкви парафії Norquay Farms; цей зал і земля, на якій він стояв, були продані. Парафія користується цвинтарем парафії Пресвятої Трійці на фермах Norquay.

Українське поселення на цій території почалося в 1904 році переважно з Борщівського повіту. Більшість парафіян цієї парафії є колишніми членами парафії Norquay Farms. У 1961 парафія записала 81 душу (Довідник), у 1975 бл. Було на обліку 60 осіб. У 1976 р. парафією керували: о. Здзіслав Карч, MSF, Карл Лукі, Павло Мартинюк і митро Шанковський.

Українська католицька парафія Святого Серця в Норкей є осідком Норкейського душпастирського округу з парафіями-супутниками на фермах Норквей (хоча церква закрита з 1968 року), Свон-Плейн, Гіас і Глен-Елдер. Душпастир району — о. Здзіслав Карч, MSF

Перелік