Церква всіх святих (м. Ніпавін, Канада)

Перша церква, придбана від громади Церкви Божої в 1956 році, була розміщена на площі два з половиною гектара в Ніпавіні та перебудована відповідно до вимог українського обряду. Через десять років його продали. У 1968-1969 роках була побудована нинішня церква. Єпископ Андрій Роборецький освятив наріжний камінь 10 серпня 1969 р. Отець Я. Кобеляк, MSF, парох парафії, відправив Божественну Літургію 1 грудня 1968 р. у підвалі недобудованої споруди та 2 березня 1969 р. у с. добудована церква. Першу Святу Місію парафії, 2-10 серпня 1969 року, очолив отець Максим Марків, ЧСВВ.

Прямокутна споруда розміром 84 х 40 футів побудована з дерева, стоїть на високому підвалі та має асфальтований ґонтовий двосхилий дах, увінчаний спереду подовженим однораменним хрестом. Зовнішня обробка деревом та сайдингом під цеглу. Великі прямокутні вікна оформлені з синього, золотого та непрозорого скла;

вікно над головними дверима повторює силует церкви.

В інтер’єрі напівкругла святиня оброблена дерев’яними панелями, що не тільки покращує орнаментацію церкви, але й сприяє акустиці. До захристії, що оточує всю святиню, можна потрапити з нави та обох боків святині. Сходи з захристії також ведуть до підвалу та церковної території.

У наві два бічні вівтарі, присвячені Пресвятій Богородиці з Немовлям Христом і Христу Чоловіколюбцю. Ікони, написані на полотні в олійній техніці з позолоченим фоном, – роботи художника Теодора Барана.

Велике хорове горище простягається над притвором у західній частині церкви. Сходи біля південної стіни притвору ведуть на хори та підвал церкви.

При північній стіні притвору розташована невелика кімната з великим вікном, що виходить на головний вівтар. Це служить офісом і використовується матерями з маленькими дітьми під час богослужінь. У наві є дерев'яні лави, які вміщують бл. 200 осіб. Його стеля укріплена масивними дерев’яними балками, які продовжуються вздовж стін нави та повторюють зовнішній контур двосхилого даху; дерев'яна підлога покрита килимовим покриттям. Підвал слугує парафіяльним залом і містить усі необхідні кухонні приміщення. Вся будівля має електрику, центральне газове опалення та водопровід.

Велика ділянка, що оточує церкву, містить як газон, так і бетонні та асфальтові майданчики, останні використовуються для паркування та полегшення входу до церкви. Будівництво цієї церкви було здійснено завдяки щедрим пожертвам і добровільній праці парафіян за підтримки фірми Little Doug Contracting з Тісдейла. Вартість будівництва, включаючи всі установки, склала понад 100 000 доларів США.

У 1930-х роках українські поселенці з Шехо, Ітуни, Кадворта та інших районів Канади прибули до Ніпавіна у пошуках більш родючої землі. Минуло кілька років до заснування парафії. У 1955 році була створена виконавча влада, відповідальна за організацію міської парафії: Віктор Свистун, Петро Юрковський. Нік Гулька, Сем Дубик і Сем Арабскі. Вони та наступний керівник, обраний через рік разом із Майком Равликом, Петром Юрковським, Семом Дубиком, Фредом Волошиним та Ніком Гулкою, придбали невелику церкву завдяки щедрим пожертвам парафіян і переобладнали її відповідно для святих служб. Парафія розширювалася, і, отже, була потрібна більша церковна структура (див. Ніпавінські ферми). У 1968 році було обрано наступний парафіяльний виконавчий і будівельний комітет відповідно: Білл Піхович, Тоні Бараніскі, Стів Деркач, Адам Пушкаренко та Майк Ніколат, Віктор Свистун, Тоні Бараніскі, Адам Пушкаренко, Даніель Верклан, Стів Деркач і Сем Спілчак.

У 1961 р. парафія налічувала 40 душ (Довідник), а в 1975 р. зареєстровано 66 родин. У 1976 р. парафією керували: отець Джон Кобелак, MSF, пастор, Роман Задорожний, Мирон Піхович, Гаррі Гулка, Адам Пушкаренко, Ерні Равлик, Майк Ніколат і Джон Елаш.

Перелік