Церква Успіння Пресвятої Богородиці (м. Муз-Джоу, Канада)

Офіційний довідник, опублікований у 1961 році, описує першу парафіяльну церкву так: «Церква стоїть на ділянці з трьома ділянками в південно-західній частині Муз-Джо і має розміри 60 x 26 футів. Її переробили з армійської каплиці та перевезли з аеропорту Моссбанк у 1948 році. Церква має підвальний зал». Через шістнадцять років парафіяни побудували нинішню церкву на честь сторіччя Канади. У 1967 році єпископ Андрій Роборецький освятив пам'ятну дошку, яку потім встановили на стіні костелу.

Церква являє собою дерев’яну прямокутну споруду, 80 x 46 футів, з високим бетонним фундаментом, зовнішнім цегляним оздобленням і гонтовим двосхилим дахом. Його вікна прямокутної форми з напівкруглими верхами містять сині шибки, прикрашені золотими хрестами, що відповідають повному розміру вікна. Дві передні вежі та квадратна опора між ними увінчані куполами з ожеподібними куполами, обробленими вогнетривким матеріалом і пофарбованими в білий колір. Церква орієнтована на схід-захід; його західний головний вхід має невеликий навіс на даху, до нього ведуть високі бетонні сходи з кованими перилами безпеки. Крім головного входу церква має два південні входи, які ведуть до церкви та церковного підвалу з парафіяльною залою та кухнею. В інтер’єрі церкви домінує склепінчаста стеля, містить східне святилище з головним вівтарем і прилеглими з півночі та півдня закристіями, які також виходять на церковну територію, нава містить дерев’яні лави для сидіння приблизно. 250 осіб, вестибюль і хори, що простягаються над вестибюлем. Сходи біля південної стіни притвору ведуть на хори та підвал церкви; північна сторона вестибюля містить кімнату для батьків з маленькими дітьми.

У 1971 році храм художньо оздобив Теодор Баран. Велика стіна за головним вівтарем містить настінну композицію, засновану на трьох подіях з життя Пресвятої Діви Марії; представлені події: Благовіщення, Успіння і Різдво Христа Спасителя. Праворуч і ліворуч від святині вздовж стін, звернених до нави, стоять позові зображення Пресвятої Богородиці — Цариці України та Христа-Вчителя. Стіни нави прикрашають чотири євангелісти, євхаристійні символи та стилістичний орнамент.

Підлога храму викладена з дуба. килим простягається вниз по центральному проходу і перед головним вівтарем. Церква має електричне освітлення, центральне газове опалення та сантехніку. Своїми приватними грошовими внесками та добровільною працею прихожани звели церкву, допомагаючи у будівництві та благоустрої території. Архітектурні плани та будівництво виконало архітектурне бюро «Регіна». Всі деталі будівництва були під опікою церковно-виконавчої та будівельної комісії на чолі з парохом каноніком Мироном Пилипчуком; виконавчий орган церкви складався з: Теодора Гуски, Гаррі Зівера, Стефана Чекурляна, Євгена Поповича, Михайла Горбая та Ернеста Федоровича; до будівельного комітету увійшли: Джон Цвайєр, Євген Попович, Кость Кухній (Кучний) і Вільям Павлішак. Загальна вартість будівництва перевищила 110 тисяч доларів.

Біля церкви стоїть резиденція священика; його було придбано та перенесено на місце у 1951 році, у 1956 році його було розширено та відреставровано.

Українські переселенці почали селитися в Муз-Жаві в 1910 році і були переважно з Рава-Руського повіту. Спочатку богослужіння відбувалися в приватних домівках або в місцевій римо-католицькій каплиці; отці-редемптористи, які служили цій громаді, були:

Стефан Бахталовський, Григорій Шишкович та Іван Бала. Поштовх до заснування постійної парафії дав отець Антоній Фик з Регіни, за сприяння якого громада придбала свій перший парафіяльний костел і пристосувала його до вимог українського обряду. Першим постійним парохом парафії був о. Олександр Щеснюк, який обслуговував парафію з 1948 по 1956 рр. З 1956 р. і донині постійним парохом парафії є о. канонік Мирон Пилипчук; саме за його душпастирювання парафіяни збудували нинішню церкву та замовили її художнє оздоблення.

Парафія була заснована в 1948 році 12 родинами. 1961 р. — 229 душ (Довідник); у 1964 році, під час будівництва другого храму, чисельність парафії зросла до 64 сімей та 11 одноосібників або всього 246 осіб. У 1975 р. на парафії зареєстровано 95 родин або бл. 270 осіб. У 1976 році парафією керували: священик канонік Мирон Пилипчук, парох, Лоренс Вільям Геллета, Майкл Лис, Вільям Березний, Йосиф Яблонський, Вальтер Король і Петро Кондра.

Українська католицька парафія Успіння Пресвятої Діви Марії в Муз-Яві є осідком постійного духовного душпастиря.

Перелік