Церква святого Георгія (м. Мелвілл, Канада)

Перша церква була побудована в 1916 році; 10 березня того ж року її освятив єпископ Никита Будка. Церква служила парафії двадцять три роки; у 1939 році її продали і збудували другу церкву. Єпископ Андрій Роборецький кілька разів відвідував парафію єпископськими візитаціями, а востаннє відвідав вірних і відслужив у храмі Божественну Літургію 16 липня 1971 року.

Церква стоїть у східній частині Мелвілла. Це мурована хрестоподібна споруда, 70 x 36 футів, з трьома куполами; великий центральний купол увінчаний куполом і хрестом, два менших купола над передніми вежами також увінчані хрестами. У стінах храму, включно з барабаном центрального купола, розташовані видовжені прямокутні вікна з півкруглими вершинами. Над пересічними крилами споруди з’являється двосхилий дах. Церква орієнтована з півночі на південь з південним головним входом, до якого ведуть широкі бетонні сходи, що ведуть прямо в наву; церква не має закритого притвору, а площа під хорами, яка підтримується двома декоративними колонами, становить притвор. Північне крило, прямо навпроти хорів, містить піднесене святилище, яке має кутасті стіни та набуває майже напівкруглої форми. Зі східного та західного сторін головного вівтаря розташовані дві ризниці з виходами на територію церкви.

В інтер’єрі храму домінує склепінчаста стеля та великий добре освітлений центральний купол, що підтримується аркадами та чотирма пілястрами. Художнє оздоблення храму складається з багатої стилізованої орнаментики, численних символів і відповідного розпису; порівняно великими розмірами є ктиторський розпис церкви та дві бічні ікони Пресвятої Богородиці з Немовлям Христом і Христа Спасителя, які мають невеликі вотивні вівтарі. Оздоблення виконав художник Теодор Баран. У церкві є дерев’яні лави, які вміщують бл. 250 осіб; має електричне освітлення, центральне опалення природним газом та сантехніку. Будівництво храму здійснювалося силами парафіян через приватні пожертви та фінансові проекти під керівництвом Васія Гузяка.

Біля церкви стоїть побудована в 1931 р. читальня Просвіти, названа на честь о. Маркіяна Шашкевича. Поряд з ним знаходиться резиденція пастора, побудована в 1957-1959 роках.

Українське поселення на цій території почалося в 1907 р. переважно з Буковини та різних регіонів Галичини. Членами-засновниками парафії були:

Преподобний Генрі Боелс, CSSR, В. Дереш, 0. Стойко, Я. Стойко, В. Маценко (Maczenko), Н. Гудий, С. Грицула (Grycula), В. Федорків, Я. Стефанюк, Н. Івонусь, К. Швага, Ф. Яструб, Ф. Ярема, М. Васильців (Василь-цив), Н. Братусь, Ів. Костишин, 0. Котик, В. Сеник, Ю. Котик. Богуляк, М. Лозинський, Хр. Лисечко, Л. Козак, З. Гудий, Ів. Софронюк, Т. Хариш (Чариш), Ю. Полейко, Ів. Чубатий, Ю. Відайко, Д. Криба, З. Гяди, А. Рогальський, Н. Семеновський, С. Бігак, М. Паращенюк (Парахоняк), М. Твардовський (Твардоський), М. Мат-віїв, 0. Чорняк, К. Вівчар, Ів. Копчук, П. Шипко, В. Галик, С. Андріаш, 0. Колодій, М. Ткачук, Ів. Гнатюк, В. Мандзяк, П. Дмитраш, П. Богуш, Ів. Іванів, Ів. Созанський, Т. Климко, М. Костишин, Н. Сливка, С. Когут, Ів. Вегерак і В. Пудец. З 1913 року парафію духовно обслуговували отці редемптористи з Йорктона. До побудови першого парафіяльного костелу богослужіння відбувалися в римо-католицькому костелі.

У 1941 р. на парафії було зареєстровано 45 сімей з 80 дітьми (проп. Книга), у 1961 р. — 180 душ (Довідник), а в 1975 р. — 55 сімей. У 1976 р. парафією керували: отець Григорій Новак, CSSR, парох, Іван Гнатюк, Іван Борис і Васій Середа.

Українська католицька парафія Св. Юра в Мелвіллі є осідком душпастирської округи Мелвілл із парафіями-супутниками в Колдері, Врокстоні, Врокстон-Фармс, Дніпрі та, раніше, Стомовей. Духовним пастирем району є о. Григорій Новак, ЧССР.

Перелік