Церква Вознесіння ГНІХ (м. Міхам, Канада)

Першу церкву українські поселенці збудували в 1911 році за одну милю на захід від села. Дерев'яна церква мала форму хреста і мала один невеликий купол. У 1918 році українці-некатолики викупили паї католиків, які, в свою чергу, придбали ще одну церкву. Цей другий костел був придбаний у римо-католицької громади в 1922 році за суму 700 доларів і перебудований відповідно до вимог українського обряду. У 1952 році церкву розібрали і на її місці збудували нинішню церкву. Парафія була удостоєна кількох єпископських візитацій; Єпископ Никита Будка служив Молебен у першій церкві в 1914 році, архієпископ Василій Ладика відвідав парафію в 1933 році, а єпископ Андрій Роборецький кілька разів відвідував парафію і освятив нинішню церкву 23 серпня 1953 року.

Нинішня церква знаходиться в південній частині міста Мічам. Це дерев’яна прямокутна споруда з куполом на передній вершині двосхилого даху та двома такими ж куполами над передніми вежами. Зовнішні стіни облицьовані імітацією цегли та мають прямокутні аркові вікна. В інтер’єрі костел містить святиню з головним вівтарем, наву з двома бічними вівтарями, присвяченими Пресвятій Богородиці та Христу Чоловіколюбцю, а також східне хорове горище, що простягається над навою. Дві ризниці, що примикають до святині, також мають північні виходи назовні. Вхід до церкви здійснюється через невеликий прибудований східний ґанок з окремим двосхилим дахом. Північна передня вежа містить сходи, що ведуть до хору; в основі південної вежі знаходиться складське приміщення та сходи, що ведуть до підвалу церкви, який служить парафіяльним залом з кухнею. Місткість церкви бл. 100 осіб. Освітлення електричне та центральне опалення на масляне. Підлоги в церкві дерев'яні; центральний приділ і вівтарна площа вкриті килимами. Усі стіни, включно з кутовою стелею, оздоблені доннаконою та художньо декоровані у 1956 році художником Теодором Бараном.

Будівництво церкви було здійснено завдяки щедрим внескам і добровільній праці парафіян під керівництвом старшини Ніка Зарі та директорства виконавчого комітету церкви та будівництва. Тодішню парафіяльну управу складали: Вільям Серветник, Михайло Нога, Микола Драбинистий, Михайло Король, Іван Чоботук, Микола Юрчук, Іван Сливчук, Йосиф Підлісний, а до будівельної комісії входили: Микола Драбинистий, Дмитро Букурак і Михайло Зурівінський. . Під час будівництва значний фінансовий внесок у фонд будівництва зробили також парафіяльні пани, об’єднані в Жіночу церковну допоміжну службу. Парохом у цей час був о. Петро Криворучка.

Українські переселенці прибули в 1907 році з Городенківського, Гусятинського повітів і міста Галича. Першим парохом, який відвідав парафію, був о. Еміліан Андрухович. У 1922 році парафія нараховувала 20 членів, у 1941 році — 24 члени з 63 дітьми (проп. книга); в 1961 році було 90 душ (Довідник), а в 1975 році обліковувалося 20 сімей. Значна кількість молодих сімей покинули громаду в пошуках більших можливостей роботи в інших провінціях, тоді як багато старших парафіян переїхали до Саскатуна. У 1976 р. парохією керували о. П. Криворучка, парох, Йосиф Король, Володимир Юрчук, Дмитро Тріщук та Франк Кельбіскі. Українська католицька парафія Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа в Мічамі належить до церковного округу Саскатун.

Перелік