Церква святого Миколая (м. Мейбрідж, Канада)

Перша церква була побудована в 1918 році на площі два акра за вісім миль на північ і півтори милі на захід від Пеллі. У 1940 році ця церква була знищена пожежею; у 1944 р. парафіяни на тому ж місці збудували нинішню церкву. У 1956 і 1965 роках храм і вірних відвідував єпископ Андрій Роборецький.

Церква являє собою дерев'яну прямокутну споруду з двома фронтальними вежами, увінчаними куполами. Стоїть на низькому бетонному підвалі; його стіни оздоблені пофарбованим дерев'яним сайдингом і містять прямокутні вікна; дах двосхилий, гонтовий. Церква орієнтована із заходу на схід із головним входом зі східного боку, захищеним невеликим даховим ґанком. Святилище, яке височіє на заході, має північний притвор із виходом на територію церкви. Безпосередньо за головним вівтарем висить олією на полотні ктитор церкви, Святий Миколай (без підпису); двонавові святі образи Пресвятої Богородиці та Христа Чоловіколюбця, що знаходяться на відповідних сторонах святині, є олійними гравюрами на склі. Внутрішні стіни та склепінчаста стеля оздоблені доннаконою, а підлога церкви зроблена з дерева. У церкві є дерев’яні лави, які вміщують бл. 40 осіб; освітлюється лише свічками, а обігрівається дров’яним обігрівачем. Церкву будували парафіяни своїми грошовими пожертвами та добровільною працею, а також коштами, отриманими від страхування від пожежі для першого храму. У продовженні території храму знаходиться парафіяльний цвинтар.

Перші українські поселенці прибули сюди в 1908 році з Галичини та Волині. Засновниками цієї парафії були: о. Петро Криворучка, родина Губічів, родина Ладубців, Дмитро Перепелюк, Стефан Чорнюк (Чорноок) та Микола Тодорук.

У 1941 р. парафія нараховувала 14 сімей з 20 дітьми (проп. Книга), у 1961 р. 20 душ (Директорія), а в 1975 р. обліковувалося 6 сімей. У 1976 р. парафією керували: о. Здзіслав Карч, MSF, парох, Михайло Дедьо, Михайло Гайдамач, Михайло Чорноок, Ольга Ладубець і Марія Дедьо. Українська католицька парафія Св. Миколая, м. Мейбрідж, перебуває під душпастирською опікою Аррана.

Перелік