Церква Пресвятого Серця (м. Ланіґан, Канада)

Прихожани придбали церковну споруду в 1952 році у парафії Волверін. Наступного року церкву перенесли на ділянку площею три акри за дев’ять миль на північ від Ланігана. У 1926 р. як парафіяльну церкву Волверін освятив єпископ Никита Будка. Архиєпископ Василій Ладика служив там Божественну Літургію в 1935 році. Ланіганську парафію кілька разів відвідував єпископ Андрій Роборецький, який також служив Божественну Літургію в храмі 5 серпня 1973 року.

Церква — це дерев’яна прямокутна споруда 57 х 24 фути, яка стоїть на високому бетонному підвалі та має три куполи; два куполи виступають над фронтальними вежами, третій розташований на фронтальній вершині високого гонтового двосхилого даху. Зовнішні стіни, включаючи вежі, оздоблені вузьким дерев’яним сайдингом і пофарбовані. Церква орієнтована зі сходу на захід із західним головним входом, перед яким є невеликий притвор.

В інтер'єрі святиню з головним вівтарем відділено від нави іконостасом, виконаним у 1929 р. Захарієм Полосом; цей майстер імпортував картини на полотні олією та різьблені колони з Вінніпегу, Манітоба, виконав необхідне додаткове різьблення та встановив іконостас. Вхід безпосередньо за головним вівтарем веде до притвору-захристії, що примикає на схід. Церква містить хорове горище, дерев’яні лави на бл. 40 осіб, електрика та центральне масляне опалення. Верхні частини стін, включаючи кутову стелю, оздоблені доннаконою, а нижні частини стін мають імітацію дерев’яних панелей. Дерев’яна підлога в усіх приміщеннях костелу вкрита лінолеумом, у святині також килимове покриття. Під церквою готовий підвал служить парафіяльним залом з кухнею; входи до підвалу – з внутрішньої частини церкви та церковної території. Парафіяльний цвинтар є продовженням церковного майна.

Українське поселення на цій території почалося в 1905 р. переважно з Борщівського та Яворівського повітів. Спочатку поселенці з цієї місцевості відвідували парафіяльну церкву Росомахи. У 1952 році вони заснували Ланіганську парафію і придбали церкву. Членами-засновниками парафії були: Стів Воробець, Павло Наконешний, Стів Наконешний, Стів Сенко, Джон Сенко, Майк Сенко, Петро Наконешний. Фред Наконешний і Михайло Ромашенко. До першого виконавчого органу церкви входили: Фред Ткачех, Михайло Кодві та Михайло Наконешний. Першим парохом парафії був о.Петро Криворучка. З цієї парафії походять с. Катерина Наталі Гуцулак, с. Меланія Марія Наконешні та с. Сільвія Катерина Наконешни з Сестер Служебниць Непорочної Марії.

У 1961 р. парафія нараховувала 70 душ (Довідник), у 1975 р. було 8 родин, всього приблизно 30 осіб. У 1976 році парафія була під керівництвом: о. Андрія Чоронзи, пароха, Джона Сенко, Майка Наконешного та Майка Сенко. Українська католицька парафія Найсвятішого Серця Ланіґан перебуває під душпастирською опікою Гумбольдта.

Перелік