Церква святих Петра і Павла (м. Курокі, Канада)

«У 1934 році під час душпастирства преподобного С. Семчука вони придбали ділянку в 2 гектари, згодом придбали у громади латинського обряду стару церкву та передали її у власність. . ». Проп.Книга с. 237. У 1952 році церкву продали парафії у Ватсоні і збудували нову. Єпископ Андрій Роборецький 7 червня 1958 року освятив наріжний камінь. Блаженніший кардинал Патріарх Йосиф Сліпий вшанував цей храм візитом 12 липня 1968 року.

Церква частково оточена лісом і витончено простягається на узбіччі пагорба в західній частині Курокі. Це дерев’яна хрестоподібна споруда розміром 60 х 32 фути і висотою 42 фути. Має великий центральний купол, вершиною якого є купол і однораменний металевий хрест, невеликий фронтальний купол, який підтримується відповідною за розміром вежею з чотирма прямокутними вікнами, і два додаткових купола над двома фронтальними вежами. Вікна прямокутної форми вздовж бічних стін і над головним входом споруди згруповані в серію з трьох і мають арочні вершини; орнаментальний характер досягається за рахунок більш високого склепіння центрального вікна. І зовні, і всередині оброблені вузьким дерев'яним сайдингом і пофарбовані.

Церква орієнтована на із сходу на захід зі східною прямокутною святинею та головним вівтарем, до яких примикають північна ризниця, а також західний притвор і горище для хорів. Уздовж бічних стін хрестоподібної нави знаходяться два невеликих бічних вівтаря, присвячені Пресвятій Богородиці та Христу Спасителю, в яких дерев’яні лави забезпечують сидіння приблизно на бл. 130 осіб. В інтер’єрі переважають склепінчасті стелі та великий добре освітлений центральний купол. У церкві є електрика та центральне опалення. На захід від церкви і через дорогу простягається парафіяльний цвинтар в один акр.

Українські поселенці прибули на терен цієї парафії в 1926 р. Парафію заснували в 1930 р. В. Кучерепа, В. Волошин, Я. Волошин, Орест Туревич та М. Сокальський. Того року преподобний С. Бахталовський, ЧССР, відслужив першу Божественну Літургію в домі В. Волошина. Подальші богослужіння, аж до побудови храму, відбувалися в громадській школі або римо-католицькому храмі.

У 1941 р. на парафії зареєстровано 11 сімей з 20 дітьми (проп. Книга). У 1961 р. було 90 душ (Директорія), а в 1975 р. — 25 сімей. У 1976 р. парафія перебувала під керівництвом священика Казимира Кучарека, пароха Тоні Волошина, Метро Давидука, Бордена Батюка, Метро Панасюка та Вільяма Волошина.

Українська католицька парафія св. Петра і Павла в Курокі під душпатирською опікою пастором Рама.

Перелік