Церква святого Івана Богослова (м. Красне, Канада)

Першу церкву парафіяни збудували у 1914 році. За чотирнадцять миль на південь від Вінярда, на гарній ділянці десяти акрів, подарованої Іваном Підковичем. Конструкція церкви прямокутна, з одним центральним виконаним. був побудований за 900 доларів шведським підрядником Оле Ліндером. У 1916 році його освятив єпископ Нікола Будка, а згодом відвідав архієпископ Василій Ладика в 1940 році. Коли парафія розширилася, церкву розібрали, а врятовані матеріали використали для будівництва більшої споруди.

Нинішній храм був побудований у 1940-1941 рр. на щедрі пожертви та добровільну працю парафіян, якими керував головний підрядник Михайло Савчук. Портадж-ла-Прері. Манітоба. Св. серпня 194 р. освячено церкву. єпископом Андрієм Роборецьким, який пізніше був призначений єпископом Саскатунського.

Хрестоподібна церква. 72 х 44 фути. побудована з цегли і має один центральний і два фронтальних подвійні куполи; їх нижні куполи вкриті асфальтовою ґонтом, а верхні — білим листом, увінчані однорукими хрестами. Внутрішня склепінчаста стеля виходить у великий центральний купол, добре освітлений численними вікнами та підтримується аркадами, укріпленими чотирма пілястрами. Церква містить прямокутну святиню з головним вівтарем і прилеглими ризницями, наву з дерев’яними лавами для сидіння бл. 150 осіб, над вестибюлем хор. Електрика використовується для освітлення, а центральне опалення – нафтою.

До церкви примикають: дзвіниця 1927 р.; місійний хрест, датований 1950 роком; і парафіяльний зал, збудований у 1963 році за 12 000 доларів. Парафіяльний цвинтар входить до церковної власності. Розташований у центрі храм служить українській католицькій громаді в радіусі шести миль.

Українські поселенці прибули на цю територію в 1910 році з інших куточків Канади, родом із Гусятинського та Станиславівського повітів. Парафію заснували: преподобний А. Делер, ЧССР, П. Шавела, Ф. Вангелла, Ів. Савчен, Ів. Підович, Ів. Білінський, Н. Білінський, Ів. Поворозник (Прозник), А. Прозник, П. Прозник, М. Качур, М. Башуцький, Д. Боднар, М. Остапович, М. Ласуїта, Д. Лисай, Д. Попадинець, П. Сторозук, Д. Скрипник, М. Качалуба, А. Шуляр, Йо. Зак, Д. Лалах, Ю. Костюк, К. Гіади, 0. Зейєни, Т. Ільніський, А. Пилипюк, Матвіїв, Гаврилюк і Смисл-нюк та ін.

Назва «Красне» походить від села Красне Скалатського повіту України, звідки вийшов перший поштмейстер у цій місцевості Іван Кармазин (Опитник).

Українська католицька парафія Св. Івана Апостола Богослова, Красне, перебуває під пасторством Виньярда.

Перелік