Церква Преображення Господнього (м. Ковалівка, Канада)

Перший храм-каплицю збудували спільно українські католицькі та латинообрядові громади у 1907 році на місці в півмілі на північний схід від Малого залізничного вокзалу. У 1912 році наша громада покинула цей храм, утворила окрему парафію і в 1913 році збудувала церкву біля місця першої церкви. Святі богослужіння відслужили парохи душпастирської округи Канора. У 1932 році цю церкву знищила пожежа; у 1933 році парафіяни побудували третю церкву на площі двох акрів за три з половиною милі на північ від залізничної станції Tiny, десять миль на північний захід від Канори. Першу Божественну Літургію в цьому храмі відслужив 20 серпня 1933 року преподобний Андрій Сарматюк. У 1935 році архієпископ Василій Ладика освятив храм; Вперше єпископ Андрій Роборецький відслужив Божественну Літургію в храмі 19 серпня 1952 року.

Церква стоїть на низькому бетонному підвалі і являє собою дерев’яну хрестоподібну конструкцію, розміром 48 х 26 футів, з архітектурно доповнюючим гонтовим двосхилим дахом і невеликим глухим куполом на осі пересічних рукавів. Його зовнішні та внутрішні стіни оброблені вузьким дерев'яним сайдингом і містять прямокутні вікна з арочними вершинами. Головний вхід до церкви захищений невеликим дахом, підкріпленим колонами з перилами.

В інтер’єрі храму міститься кутова святиня, що утворює розірваний півколо з прилеглою ризницею. Будівля має горище для хору, дерев’яну підлогу та склепінчасту стелю. Дерев'яні лави забезпечують сидіння прибл. 70 осіб. Освітлення - свічками, опалення - дров'яною калорифером. У 1933 році церкву художньо оздобили; оздоблення інтер’єру, ікони та розписи – творчість Степана Меуша.

Будівництво цього храму, загальною вартістю 1600 доларів, було здійснено завдяки щедрим пожертвуванням і добровільною працею парафіян під керівництвом В. Гузяка. Прихожани придбали церковну ділянку в 2 гектари за 27 доларів.

Біля храму стоїть дерев'яний пам'ятний хрест на честь Святої Місії 1962 року; до нього прилягає дзвіниця. Парафія має два цвинтарні ділянки: одне на місці нинішнього храму, друге на місці другого храму парафії.

Перші українські поселенці прибули в цю місцевість у 1906 році з Бучацького та Борщівського повітів. Засновниками парафії були: преподобний Ахіл Делер, ЧССР, Іван Шебець (Шаббіт, Шабітс), Іван Гусак, Марко Пура, Іван Рудницький, Спиридон Волос, Тимотей Шаббіт, Андрій Шаббіт, Васій Натонів, Михайло Швець, Павло Пура. , Данило Заплітний, Іван Волос, Микола Кузек, Сафат Гриньків, Семен Гнатів, Іван Чарук, Віктор Ганушевський та Стефан Боднарчук.

У 1941 р. парафія налічувала 20 членів із 40 дітьми (проп. Книга). У 1961 р. налічувалося 30 душ (Директорія), у 1967 р. — 27 осіб, у 1975 р. — 8 родин. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: священика Петра Хардібали, пастора, Вільяма Шаббітса, Майка Ніколічука та Майка Косара.

Українська католицька парафія Преображення Господа нашого Ісуса Христа, Ковалівка, перебуває під душпастирством Б'юкенена.

«Ковалівка», швидше за все, привезена з Батьківщини, де є кілька населених пунктів з такою назвою, наприклад, у Станиславівському та Тернопільському повітах та інших. Старосвітська Ковалівка походить від слова (назви) Коваль. Дж. Б. Рудницький, Канадські топоніми українського походження.

Перелік