Церква святого Йосафата (м. Камсак, Канада)

Першу парафіяльну церкву парафіяни побудували у 1941 році. Це була хрестоподібна споруда розміром 52 х 28 футів і мала три невеликих купола. У 1944 році церкву зруйнував смерч, тому в 1947 році парафіяни побудували на цьому ж місці другу церкву. Єпископ Андрій Роборецький вшанував парафію кількома візитаціями, відслужив у храмі ієрейську Божественну Літургію та освятив дзвін парафії 22 вересня 1957 року. 10 вересня 1972 року в цьому храмі єпископ сповідник Василь Величковський відслужив Божественну Літургію.

Церква була побудована в центрі Камсака на ділянці розміром 150 х 150 футів. Його архітектурний план складається з розширеного хреста розміром 47 х 36 футів, з глухим куполом на осі пересічних рукавів і двома меншими куполами, які закінчують відкриті аркади над передніми вежами. Дах гонтований, куполи покриті білим листом, стіни мають вузький дерев'яний сайдинг і містять прямокутні вікна з напівкруглими вершинами. Побудована на низькому бетонному підвалі, церква орієнтована зі сходу на захід і має західний головний вхід з невеликим укриттям на даху.


В інтер’єрі церква має стіни, оброблені доннаконою та фанерою, містить піднесене святилище та головний вівтар, наву та горище для хорів, яке простягається над притвором і частиною нави; у східну ризницю можна потрапити зі святилища або церковної території. Велика ікона церковного патрона, виконана в техніці олія на полотні на позолоченому тлі, є творчістю Теодора Барана. Усі інші святі зображення є нанесеними на скло олійними відбитками. Освітлення - електрика, центральне опалення - природний газ. Місткість церкви розрахована на прибл. 120 осіб. Парафіяни збудували церкву своїми фінансовими пожертвами та щедрою добровільною працею під керівництвом Васія Гузяка. Частину витрат на будівництво покривали за рахунок страхових коштів, отриманих на перший парафіяльний храм.

На території церкви також є металева дзвіниця, встановлена в 1958 році, місіонерський хрест, датований 1948 роком, парафіяльний зал, побудований в 1955 році, і резиденція пастора, побудована в 1964 році. Парафія використовує громадський цвинтар на північ від Камсака.

Українські поселенці прибули до Камсака в 1928 році з сусідніх парафій. До побудови храму богослужіння відправлялися в приватних будинках або в місцевому римо-католицькому храмі. Перший парафіяльний керівник був обраний у 1938 році під час душпастирства преподобного Івана Головки і складався з: Д. Ратушний, М. Фаріон, Вівчар, Березовський та інші. У 1941 році під час душпастирства преподобного Петра Пасічника утворилося жіноче товариство у складі 16 членів, які зібрали значні кошти на будівництво першого парафіяльного храму.

У 1941 р. парафія складалася з бл. 20 членів (проп. Книга), 1961 р. 320 душ (Директорія). а в 1975 р. нараховано 135 сімей. У 1976 р. парафією очолювали: пастор Вальтер Василішен, Джон Тисовскі, Ларрі Котурбаш, Нік Сверхун, Нік Малайні, Джон Кіндяк, Еміль Сакал, Ларрі Сакундяк, Майк Топоровскі та Євген Ківалюк.

Українська католицька парафія Св. Йосафата в Камсаку є центром душпастирського округу Камсак із парафіями-супутниками св. Філіпса та Веригіна, хоча церкви цих парафій зараз закриті; До цього пастирського округу також входила парафія в Раннімеді, яка була ліквідована.

Перелік