Церква святих Петра і Павла (м. Джедбург-Вілладж, Канада)

Церква була побудована в 1948 році на рівній і частково вкритій лісом ділянці 2 акра в Джедбурзі. Його освятив єпископ Андрій Роборецький 25 червня 1961 року.

Дерев’яна хрестоподібна конструкція, розміром 60 х 40 футів, стоїть на високому бетонному підвалі, має імітацію цегляного асфальту та архітектурно доповнює двосхилий дах з ґонту. Невеликий купол виступає над фронтальною вершиною двосхилим дахом; Додаткові куполи довершують дві фронтальні вежі на відповідних сторонах головного входу. Інтер’єр церкви закінчений доннаконою і містить прямокутну святиню з головним вівтарем і двома прилеглими ризницями. До хору над притвором, прямо навпроти головного вівтаря, можна потрапити по сходах, що ведуть в наві. У всьому хрестоподібному інтер’єрі домінує склепінчаста стеля, трохи куполоподібна над центральною віссю рукавів, що перетинаються.

У 1955 році храм художньо прикрашений розписом Павла Заболотного; нині збереглися три картини та деякі орнаменти роботи цього художника. У церкві є дерев’яні лави на бл. 100 осіб, є електрика та центральне опалення.

Архітектурні плани храму розробили Дмитро Середа та Гаррі Шаллі, які також виконували обов'язки волонтерів парафіяльної церкви під час будівництва. Витрати на будівництво, без урахування добровільної праці, склали 12 000 доларів США; церковне місце подарував Семен Застріжний.


Біля церкви стоїть хрест святої місії 1956 року; біля церкви також знаходиться висока металева дзвіниця. Парафіяльний цвинтар площею в один акр знаходиться в півмилі на захід від церкви.

Перші українські поселенці на цю місцевість прибули в 1905 році з сіл Ляшки та Маковиська Ярославського повіту. Парафія мала дванадцять засновників. Під керівництвом преподобного Романа Хом’яка, ЧССР, 19 травня 1940 р. у будинку П. Сенчука відбулися перші парафіяльні збори. Результатом цієї зустрічі стала перша парафіяльна влада у складі: М. Лазорко, П. Гуменюк, Ів. Хриник (Чруник), Боярський та Ів. Попович. Першу Божественну Літургію на парафії відслужив преподобний Р. Хом’як, ЧССР, 17 червня 1940 року в будинку І. Хруника. У листопаді 1940 р. парафіяни придбали магазин у Середи в Джедбурзі і переобладнали його в Читальний зал «Просвіта»; ця споруда використовувалася для святих служб. до побудови церкви.

У 1955 р. парафія складалася з 30 сімей (Ювілейна книга), у 1961 р. — 100 душ (Довідник), у 1967 р. — 75 душ (анкета), а в 1975 р. на парафію записано 12 родин. У 1976 р. парафією очолювали: отці-редемптористи, парохи, Джон Мушка, Зенія Врішко, Анна Середа та Стенлі Влох.

Українська католицька парафія св. Петра і Павла в Джедбурзі знаходиться під пастирською опікою Йорктона.

Перелік