Церква святих Володимира і Ольги (м. Інвермей, Канада)

Церква святиї Володимира і Ольги є першою церквою парафії.

Церква була побудована в 1953 році на чотирьох ділянках на південному заході Інвермея. Єпископ Андрій Роборецький здійснив декілька єпископських візитів до парафії та благословив храм 15 вересня 1957 року.

Прямокутна дерев’яна церква, 52 х 26 футів, стоїть на високому бетонному підвалі, має двосхилий дах з асфальтової черепиці, вершиною якого є невеликий фронтальний купол, що підтримується невеликими чотиригранними стовпами; два подібних купола знаходяться над східною та західною фронтальними вежами. У підніжжя веж входи ведуть у підвал церкви, який служить парафіяльною залою з класними кімнатами та кухнею. Вся конструкція покрита сайдингом з імітацією цегли і має прямокутні, арочні вгорі вікна; над парадними дверима високої та напівкруглої передньої стіни з’являється ряд із трьох таких вікон.

В інтер’єрі три основні зони церкви домінують зі склепінчастою стелею і складаються з піднесеного святилища та головного вівтаря з прилеглими східними та західними ризницями, нави з дерев’яними лавами, розміром бл. 150 осіб, і тамбур, над яким простягається мансарда хору. У будівлі є електрика, центральне опалення та сантехніка. Будівництво храму, загальною вартістю 14 000 доларів, було здійснено за рахунок фінансових пожертвувань і добровільної праці парафіян під керівництвом Михайла Гривки з Тадмора.

Поруч із церквою стоїть дерев'яний пам'ятний хрест на згадку про Святу Місію 1959 року. Парафіяльний цвинтар знаходиться в одній милі на південний захід від церкви.

Українські поселенці прибули в Інвермай та околиці в 1912 році з села Куликів в Україні. До заснування парафії в Інвермаї в 1950 році вони зареєструвалися на сусідній парафії Куликів. Парафія мала п’ятнадцять родин-засновників, зусиллями яких було здійснено будівництво парафіяльного храму. У 1961 р. парафія зареєструвала 120 душ (Довідник); у 1975 році налічувалося 28 сімей і троє одиноких. У 1976 р. парафія перебувала під керівництвом преподобного Казимира Кучарека, пароха, Івана Зазули, Стефана Поторієка, Євгена Федика, Михайла Федика та Вільяма Пурика.

Українська католицька парафія св. Володимира та Ольги в Інвермаї перебуває під пастором Рами.

Перелік