Церква святих Петра і Павла (м. Інсінґер-Фармс, Канада)

Церква святих апостолів Петра і Павла – перший храм парафії.

Спочатку члени цієї парафії відвідували парафію Святого Миколая за дві з половиною милі на південний захід від Інсінгера. Через часто непрохідну дорогу за п’ять миль на північ від Інсінгера було засновано нову парафію. Члени-засновники зібрали 1000 доларів на покриття витрат на будівництво і під керівництвом М. Кіцула побудували храм у 1910-1913 рр. Парафію двічі відвідував єпископ Никита Будка, який благословив храм 25 жовтня 1914 р. Подальші єпископські візитації були здійснені єпископом Нілом Савариним 3 вересня 1944 року та єпископом Андрієм Роборецьким 18 вересня 1957 року.

Зрубна церква утворює прямокутник розміром 35 х 20 футів. Зовні його обшито дошками, а всередині обштукатурено глиною і пофарбовано в білий колір. Святиня відокремлена від нави іконостасом М. Кіцула; в його дизайн були включені раніше придбані картини. У церкві є хори, дерев’яні лави, які вміщують прибл. 30 осіб, освітлення свічками та опалення масляною піччю.

Дзвіниця, побудована біля церкви в 1918 році, має розміри 16 x 16 футів біля її основи і використовується для парафіяльних зборів. Поруч місіонерський хрест був встановлений у 1936 році. Два гектари прилеглої церковної власності використовуються під парафіяльний цвинтар. Площа церкви та кладовища чотири гектари, подаровані Василем Савчуком.

Перші українські поселенці на цій території були з Борщівського повіту. До будівництва храму богослужіння відбувалися в приватних будинках. Преподобний А. Делер, ЧССР, відслужив першу Божественну Літургію 25 лютого 1904 року в домі Івана Галюка. Засновниками були: преподобний А. Делер, Яків Олексюк, Ф. Шиховський, Федір Ботула, Матей Воло-шин, Матей Зварич (Зварич), Васій Савчук, Микола Пасовистий, Петро Снігур, С. Костинюк, Яким Ботула та К. Українець.

У 1941 р. парафія складалася з 25 сімей із 94 дітьми (проп. Книга), у 1961 р. 40 душ (Директорія), а в 1975 р. залишилось 5 сімей, які відвідують богослужіння в церкві Христа Царя в Шего. Українська католицька парафія св. Петро і Павло підпорядковується Йорктону.


Перелік