Церква всіх святих (м. Гумбольдт, Канада)

Церква Всіх Святих - перша церква парафії.

Церква була побудована в 1950 році на чотирьох ділянках у південному Гумбольдті. 20 червня 1954 р. під час душпастирства преподобного Еміліана Наконечного єпископ Андрій Роборецький благословив наріжний камінь церкви; він освятив церкву 3 вересня 1960 р. під час душпастирства преподобного Єроніма Лашкевича. Увечері 12 липня 1968 року Блаженніший Кардинал Патріарх Йосиф Сліпий відслужив молебен у церкві.

Дерев'яна побудована прямокутна церква розміром 60 х 36 футів, має два куполи над фронтальними вежами та асфальтовий двосхилий дах. Стіни оброблені пофарбованим зовнішнім вузьким дерев’яним сайдингом і містять прямокутні вікна з арочними вершинами. Церква орієнтована на південь-північ, головний вхід - з півночі через невеликий прибудований притвор-вестибюль з окремим низьким дахом.

В інтер'єрі стіни оброблені донна-коною, центральний прохід і святилище килимовим покриттям, стеля склепінна і має велику люстру, підвішену до центральної площі. Головний вівтар - це піднесене святилище із східними та західними прилеглими ризницями; західна ризниця має вихід на територію церкви та вхід у підвал церкви. Хорове горище простягається над північним кінцем нефа і в нього входять сходи, що виходять із західної передньої вежі. В східній вежі знаходяться вбудовані конфесіонали.

У 1955 році, під час душпастирства Преподобного Й. Лашкевича, церкву художньо прикрасив Теодор Баран. Стіна за головним вівтарем містить велику ікону Божої Матері, Цариці України, з Немовлям Христом; з відповідних боків святині та зверненої до нави є дві додаткові олійно-полотняні ікони Пресвятої Богородиці та Христа Вчителя. Решта ділянок, стеля та стіни нефу, прикрашені символами та рослинним орнаментом.

У церкві є дерев’яні лави на близько 120 місць, є електрика, центральне газове опалення та сантехніка. Класні кімнати, парафіяльна зала та кухонне приміщення знаходяться в підвалі церкви. Будівництво храму загальною вартістю 60 тис. доларів було здійснено добровільною працею та приватними пожертвами парафіян; половину загальних витрат взяло на себе місцеве відділення Української католицької жіночої ліги Канади. Міська рада за символічну символічну плату подарувала парафії чотирикутний храм. 

Біля храму в 1955 р. встановлено місіонерський хрест, поруч з ним стоїть дзвіниця з дзвоном, привезеним із Франції у 1956 р. за 1400 доларів місцевим відділенням Української Католицької Молоді Канади. Парафіяльний зал неподалік був збудований у 1971 році під час душпастирства преподобного Володимира Флака.

З сусідніх волостей і сільських поселень до Гумбольдта прибули українські поселенці. Членами-засновниками парафії були: Теодор і Марія Білінські, Фред і Марія Демко, Нік і Анна Дутки, Білл і Параскевія Гіргорків, Майк і Анастасія Гриньківи, Марта Ільніцькі, Нік і Жан Індзеоські, Яків і Тіллі Кокотайло, Вінсент і Анастасія. , Джон і Олена Просак, Алекс і Френсіс Ружицькі, Антоній і Теклія Скульські.

Преподобний Кирило Лотоський відслужив першу Божественну Літургію з парафіянами у 1949 році в місцевому римо-католицькому храмі. Того року був обраний перший парафіяльний керівник у складі Вінсента Ольховея, Якоба Кокотайло та Ніка Індзеоскі; водночас був обраний жіночий керівник у складі Анни Дутки, Хелен Просак, Мері Томс і Френсіс Ружицкі, а також будівельний комітет з Ніком Дуткою та Джоном Просаком. Три керівники спільно працювали над створенням парафії та ініціюванням будівництва церкви, що стало реальністю у 1950 році; у 1973 р. костел розширено та реконструйовано головний вхід. Прорабами будівництва були; Олексій Качур, Онуфрій Гишка, Ліко Сембалерус і Нік Зари. У наступні роки парафіяльну владу очолювали Іван Просак, Йосип Федорчук та Олексій Сенько; Лігу Українських Католицьких Жінок Канади очолила Енн Індзеоскі. Парафіяльний літопис зберігає для нащадків і на знак подяки ім’я Марти Ільніцької за її самовідданість викладання церковної музики, імена канторів Григорія (Григорія) Адамка, Вільяма Комарніцького та Дмитра Хоми.

Парафію заснували у 1949 році 12 сімей; у 1954 році, року освячення храму, на парафії зареєстровано 35 сімей. У 1961 р. було 120 душ (Директорія), а в 1975 р. — 74 родини. У 1976 р. парафія перебувала під керівництвом: преподобного Андрія Чоронзі, пароха, Остапа Зарі, Метта Чомоуя, Джона Змуда, Майка Бей, Джо Гнатів, Анни Дутки, Джини Чомовей, Олени Просак, Вікторії Стадник, Марії Косминки, Лена Ременда, Джон Просак і Майк Косминка.

Українська католицька парафія Всіх Святих у Гумбольдті є центром душпастирського округу Гумбольдта з парафіями-супутниками в Бруно (ферми), Бруно, Росомахі, Ланігані та Гернсі. Пастором цього округу є преподобний Андрій Чоронзі.

Перелік