Церква святого Духа (м. Габбард, Канада)

Церква Святого Духа - перша церква парафії.

Церква була побудована в 1910 році, збільшена та відремонтована в 1919 році на території площею в три акри в чотирьох милях на північний схід від Хаббарда. Першу Божественну Літургію у церкві відслужив Преподобний Ноель Марі Дескамп 12 квітня 1911 року. Церкву благословив єпископ Никита Будка 16 серпня 1913 р. Подальші єпископські візитації відбулися в 1937 р. архієпископом Василієм Ладикою та в 1965 р. єпископом Андрієм Роборецьким.

Дерев’яна церква має вигляд витягнутого хреста з великим низьким центральним куполом, увінчаним трируким металевим хрестом. Купол та його виступаючий купол покриті білим листовим металом, дах гонтований, а стіни мають імітаційний цегляний асфальтовий сайдинг Церква орієнтована на схід і захід, східний піднесений головний вівтар, який відокремлений від нефу іконостасом. Стеля склепінчаста і виходить у великий центральний купол. Тут немає хору-горища. Дерев’яні лавки забезпечують місця для сидіння приблизно 40 осіб. У церкві є центральне опалення вугіллям та освітлення свічками. Біля церкви знайдено хрест, присвячений пам'яті Святій Місії, та дерев'яна дзвіниця. Парафіяльне кладовище знаходиться на схід від церкви у парафіяльній власності.

Українські поселенці прибули в цю місцевість у 1908 році із Збаразького повіту. Членами-засновниками цієї парафії були: преподобний Ахілле Делаере, М. Гнилиця, Н. Харасим, М. Мусій, Дмитро Амброз, Н. Гнилиця, А. Задоріжний, Н. Філько, М. Воврук, Ів. Кресоватий, Ів. Гедзельвич, С. Турчинський, Ів. Ковальчук, М. Вінніський та Ів. Задорожний. Церква була побудована за рахунок пожертв по 20 доларів від кожного парафіянина, який також добровільно працював у будівництві.

У 1941 році парафія налічувала 38 членів та 110 дітей (проп. Книга), у 1961 році 125 душ (довідник), а в 1975 році було 18 сімей (опитник). У 1976 році парафія перебувала під керівництвом Преподобного Симеона Іваночка, пастора, Джона Флінта, Ореста Зримяка, Ніка Головатюка, Еміля Мусія, Ніка Чорні та Вільяма Зенкевіча.

Українська католицька парафія Святого Духа, Хаббард, знаходиться під пастирською відповідальністю Ітуни.

Перелік