Церква Воздвиження Чесного Хреста (м. Губбард-Таун, Канада)

Церква Воздвиження Чесного Хреста є другою церквою парафії.

Перша церква була побудована парафіянами в 1909 році, збільшена в 1918 році, на місці в двох милях на південь від Хаббарда. Ця побудована з дерева церква розміром 30 х 20 футів була реалізована за рахунок індивідуальних пожертв парафіян за 5 доларів та їх добровільної праці під керівництвом Яроцького (Яроцького) та пізніше П. Шпака. Слуга Божий митрополит Андрей Шептицький благословив церкву 13 листопада 1913 року; Єпископ Никита Будка благословив церкву після її реконструкції в 1918 році. Першу Божественну літургію в церкві відслужив Преподобний А. Делаере 13 лютого 1910 року. Через швидке зростання парафії невелику оригінальну церкву було розібрано, і планувалося побудувати більшу споруду. Однак місце зберігалося як парафіяльне кладовище; тут похований покійний преподобний Генрі Болз, ЧССР.

Нинішня дерев’яна хрестоподібна конструкція, 62 х 38 футів, була побудована між 1953 і 1955 роками у східному Хаббарді. Він має великий центральний купол, покритий білим листовим металом, імітаційний цегляний асфальтовий сайдинг та прямокутні вікна з арочними вершинами. Внутрішні стіни оброблені належним чином і пофарбовані, а склепінчаста хрестоподібна стеля виходить у великий центральний купол. Церква орієнтована на північ-південь із піднесеним на північ святилищем та головним вівтарем. До ризниці, що прилягає до святині, є додатковий вхід зі східного боку церкви. У церкві є електрика та центральне опалення на мазут. Біля церкви місійний хрест. Єпископ Андрій Роборецький вшанував парафію візитом у 1965 році.

Українські поселенці прибули в цю місцевість у 1903 році зі Стрийського повіту, міста Долина та села Люблінець. Парафію заснував Ів. Корчинський, Н. Корчинський, Є. Корчинський, Ю. Корчинський, Ф. Парахоняк, Хр. Куликович, В. Бойко, С. Юристи, Т. Лозінський, Ф. Мандзяк, Ів. Лозинський, Ів. Сіменовський. П. Шома, Ів. Корінець, С. Павлів та Ів. Клепак. У 1910 р., Коли відбулася перша Божественна Літургія, парафія зареєструвала 35 сімей (проп. Книга), в 1961 р. 160 душ (довідник), а в 1975 р. Було враховано 15 сімей. Парафія в 1976 р. Перебувала під керівництвом Преподобного С. Іваночка, пастора, Майка Брика, Йосипа Корчинського, Джона Бойка, Майка Шубалі, Джона Проца та Майка Попіка.

Українська католицька парафія Воздвиження Чесного Хреста в Хаббарді знаходиться під пастирською відповідальністю Ітуни.

Перелік