Церква святого Димитрія (м. Григорів, Канада)

Церква св. Димитрія - друга церква парафії.

Перша церква була побудована в 1907 році. "Тим не менше, ця церква не мала куполів, як церкви в Старій Землі, і це турбувало наших парафіян. Вони почали збирати гроші на нову церкву і зрештою побудували її. . . " (Проп. Книга с. 246).

Друга церква була побудована в 1932 році під час душпастирства Преподобного Петра Криворучки. Парафію відвідували єпископ Никита Будка в 1914 і 1918 роках та архієпископ Василій Ладика в 1933 році, тоді ж він також благословив церкву. Єпископ Андрій Роборецький відслужив урочисту Божественну Літургію в храмі 11 червня 1964 року.

Церква являє собою дерев'яну хрестоподібну споруду, 36 х 56 футів, з одним великим центральним куполом і двома меншими куполами над фронтальними вежами. Його внутрішні та зовнішні стіни оброблені вузьким дерев’яним сайдингом та пофарбовані у світлий колір. В інтер’єрі піднесеної святині міститься головний вівтар, за яким висить великий розпис покровителя церкви; праворуч примикає ризниця. По відповідних боках святині вздовж бічних стін нави є два невеликі бічні вівтарі, традиційно присвячені Пресвятій Богородиці та Христу, що любить людство; ці святі зображення - скляні олійні відбитки. Хорове горище простягається над тамбуром та частиною нави, до нього можна піднятися сходами, що ведуть до нави. У церкві переважає склепінчаста стеля та великий центральний купол, освітлений чотирма вікнами. Він містить дерев'яні лавки, розраховані приблизно на 80 осіб, запалюється лише свічками і централізовано опалюється нагрівачем на дровах. Парафіяни побудували церкву за рахунок своїх внесків, вартість склала 2300 доларів, а добровільна робота була під керівництвом Василя Гузяка. Церкву та кладовище площею 4 акри подарував Марко Гулька. Біля церкви стоїть хрест, присвячений Святій Місії 1933 року. Церковний дзвін, встановлений на стовпах, також поруч; його придбали в 1911 році за 40 доларів.

Перші українські поселенці в цій місцевості прибули в 1902 та 1903 роках із села Григорів Бучацького повіту і назвали так свою парафію. Перші богослужіння відправляли отці-редемптористи ще в 1903 р. Спочатку вони проводились у будинку Павла Шпака та Марко Гульки, а з 1907 р. У новозбудованій церкві; в цей час парафіян також обслуговували пастори парафій Канора та Арран. Членами парафії були: Кирило Дмитрів, Стефан Конюх, Павло Шпак, Павло Шаланський, Павло Стачев, Леонтій Яцишин (Ячишин, Яцишин), Марко Гулька, Карпо Гулька, Захар Мельничук, Василь Дмитрів, Яків Дмитрів та Дмитро.

У 1941 році парафія нараховувала 40 членів з 90 дітьми (проп. Книга); в 1961 р. було 45 душ (довідник), в 1967 р. - 16 сімей, а в 1975 р. - 12 сімей. Засновники цієї парафії поступово переходять до вічного спокою, тоді як їхні канадські діти виїжджають із громади для отримання освіти та можливості працевлаштування у великих містах. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом Преподобного Казимира Кучарека, в.о. пастора пастирського округу Стіва Шуї та Стіва Гулки.

Українська католицька парафія святого Димитрія, Григорів, знаходиться під пастирською відповідальністю Прецевіля.

Перелік