Церква святого Димитрія (м. Голар, Канада)

Церква св. Димитрія - друга церква парафії.

Церкву в Голарі збудували парафіяни, які вперше відвідали далеку церкву Святого Михайла поблизу Вішарта. Церкву та кладовище площею 5 акрів подарував Микола (Нік) Сирота. У 1919 році парафіяни підготували місце для парафіяльного кладовища, а в 1924 році збудували невелику прямокутну дерев'яну церкву з одним фронтальним куполом. Головним будівельником був швед К. Хобері, вартість будівництва склала 2000 доларів. Єпископ Никита Будка благословив цвинтар у 1926 році. Церкву благословив архієпископ Василій Ладика у 1932 році. У 1952 році церковна споруда була продана українській громаді на озері Пінисте, а на її місці була побудована друга церква.

Нинішню церкву побудував за $ 20 000 підрядник Гаррі Шеллі з Гудева. Будівництво обох церков було здійснено за рахунок щедрих пожертв та добровільної праці парафіян. Члени будівельного комітету, голова Михайло Підперигора, секретар Дмитро Катуський та скарбник Микола Сирота працювали з самопожертвою та відданістю. Церковна споруда у вигляді витягнутого хреста 60 на 38 футів, має три фронтальні глухі купола, двосхилий двосхилий дах та імітаційний цегляний асфальтовий сайдинг. Його підвал використовується для парафіяльної діяльності. Інтер’єр церкви містить прямокутне піднесене святилище, дві ризниці, тамбур та неф з дерев’яними лавами, які розміщують приблизно 150 осіб. Хорове горище знаходиться над тамбуром і частково виступає над нефом. В усьому хрестоподібному інтер’єрі переважає склепінчаста стеля. Освітлення здійснюється електрикою, а центральне опалення - мастилом.

Першу Божественну Літургію відслужив преподобний Володимир Корба. Єпископ Андрій Роборецький благословив церкву 29 травня 1960 року та відслужив Папську Божественну Літургію в церкві в 1968 році.

Біля церкви в 1935 р. була побудована бетонна дзвіниця, в 1920 р. Встановлений церковний хрест, а в 1940 р. - парафіяльний зал, названий на честь Маркіяна Шашкевича.

Українські поселенці прибули в цю місцевість у 1908 р. переважно із сіл Увися, Звиняч та Хворостків Гусятинського та Чортківського повітів. Членами-засновниками були: Преподобний Йосип Гекієре, Микола Сирота, Теодор Бебей, Михайло Підперігора, Пилип Кнорні та Андрій Пастернак. Цю парафію було благословлено трьома покликаннями до священства. Преподобний Йосип Денищук, Преподобний Джон Сирота, Преподобний Рудольф Лузней та одне покликання до сестер-служебниць Непорочної Марії, Стефані Олиник.

У 1941 році парафія налічувала 45 членів із 95 дітьми (проп. Книга). У 1967 р. Було 67 осіб (опитник), А в 1975 р. - 24 члени з радіусу дванадцяти миль. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: Преподобний Леонард Ратушняк, пастор, Георгій Олиник, Вільям Підперегора та Йосип Сирота.

Українська католицька парафія святого Димитрія, Голар, знаходиться під пастирським відомством Винярда.

Перелік