Церква святих Петра і Павла (Годжвілл, Канада)

Церква св. Петра і Павла - друга церква парафії.

Перша церква була побудована парафіянами в 1916 році. Це була невелика прямокутна споруда з доповнюючим центральним куполом. В його інтер’єрі містився головний вівтар; стільці забезпечували посадочні місця в нефі. Загальні витрати на будівництво склали 1000 доларів. Єпископ Нікетас Будка благословив церкву в 1917 році і знову відвідав парафію в 1927 році. У 1964 році церква була розібрана, і на її місці парафіяни розпочали будівництво теперішньої церкви, яку благословив єпископ Андрій Роборецький 15 червня 1969 року.

Рівниста і безлісна церковна ділянка площею в один акр знаходиться в дванадцяти милях на південний захід від Ходжвіля, в шести милях на північ від Глен-Бейна. Побудована з дерева прямокутна конструкція розміром 60 х 24 фути має двосхилий двосхилий дах, дві фронтальні вежі, увінчані куполами, і невеликий прикріплений прихильний ґанок із дзвоном під його карнизом. Зовнішня частина оброблена дерев’яним сайдингом, внутрішня обшита дерев’яними панелями; внутрішня стеля та верхня частина стін пофарбовані у світлий колір, природний колір деревини зберігся в нижній половині стін. Дерев’яна підлога килимове уздовж центрального проходу та в зоні святилища. У центрі високої кутової стелі висить велика люстра.


Церква містить піднесене святилище з головним вівтарем, дві ризниці із входами як з боку святині, так і з території церкви, нави, хору та горища; сходи від тамбура ведуть до підвалу церкви, який виконує функції парафіяльного залу з кухнею. Стіна за головним вівтарем містить скляний олійний відбиток меценатів церкви: вздовж стін нави знаходяться додаткові скляні олійні відбитки Пресвятої Богородиці, Христа, який любить людство, та хресна дорога. Під двома традиційно присвяченими святими зображеннями знаходяться невеликі вотивні вівтарі. У центрі нефа стоїть тетрапод; з відповідних боків від нього розташовані ряди дерев'яних лав, що вміщують прибл. 100 осіб. Церква освітлена електрикою та має центральне опалення на мазут.

Парафіяни побудували церкву під керівництвом Преподобного Петра Лісовського та виконавчої влади парафії, до якої входили: Йосип Креноський, президент: Фред Семесок, скарбник; Джон Смук, секретар. Витрати на будівництво - 24 000 доларів - були покриті щедрими пожертвами та добровільною працею парафіян. Місце церкви подарував Антін Кравчик.

У 1937 році біля церкви був встановлений місійний хрест на честь першої Святої місії парафії. У 1964 році неподалік була споруджена дерев'яна дзвіниця; дзвін подарував Аксендій Машталір. Раніше будинок містив зал «Український греко-католицький парафіяльний зал СС. Петра і Павла в Гудінгу, Саскачеван ”; він був побудований у 1928 р. під час душпастирства Преподобного Іоанна Колкуна і був проданий у 1945 р. На території церкви також є парафіяльне кладовище, де спочивають у мирі піонери-поселенці парафії: Антін Кравчик, Михайло Гавриш, Антін Смук, Михайло Смук, Іван Гошовський (Гошавський), Павло Барабаш, Іван Барабаш, Михайло Закалузний.

Українські поселенці прибули в цю місцевість у 1909 р. У 1914 р. Преподобний Микола Шумський відслужив першу Божественну літургію з парафіянами в будинку Михайла Закалузного та організував будівництво першої церкви. Спочатку парафія була зареєстрована під Гудінгом, який був сусіднім поштовим відділенням, життєздатним між 1911 і 1930 роками; пізніше парафія зареєстрована під Ходжвілем, найближчим поселенням в околицях (відомості, Джон Закалузний).

У 1941 році парафія налічувала 15 членів з 25 дітьми (проп. Книга), в 1961 році - 150 душ (довідник), а в 1975 році було обліковано 18 членів з 40 дітьми. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного Мирона Пилипчука, виконуючого обов'язки пастора (через нестачу священиків район не має власного пастора), Івана Закалузного, Петра Смука, Джона Смука, Йосипа Смука, Стівена Семесока та Євгена Гошавського.

Українська католицька парафія святих Петра і Павла, Ходжвіль, знаходиться під пастирським зарядом Свіфт-Каррент.

Перелік