Церква Пресвятого Серця Христовго (м. Хай-Тор, Канада)

Церква Пресвятого Серця Ісуса - перша церква парафії.

Він був побудований в 1936 році на місці у вісімнадцяти милях на південь від Поркупінської рівнини. Преподобний П. Криворучка відслужив у храмі першу Божественну Літургію; Єпископ Андрій Роборецький відслужив Божественну літургію 21 липня 1957 року.

Церква стоїть на пагорбі площею в три з половиною акри і оточена густим лісом, що тягнеться далеко на північ. Побудована з колоди прямокутна конструкція розміром 28 х 20 футів стоїть на низькому бетонному фундаменті, має внутрішній та зовнішній вузький шпунтований сайдинг, високий двосхилий дах та два куполи над передніми вежами. Вхід до церкви здійснюється з півночі через невеликий прибудований ґанок з окремим дахом. Подібний прилеглий ґанок на півдні служить ризницею. Головний вівтар та піднесене святилище на півдні відокремлено від нефу великою дерев'яною аркою, прикрашеною зеленню та квітами. По відповідних боках святині та перед нефом знаходяться два невеликі вівтарі, присвячені Матері Неустанної Помочі та Христу, Котрий Любить Людство; ці традиційно зображені зображення - це олійні відбитки. Хорове горище простягається над північним кінцем нави і до нього можна піднятися сходами біля західної стіни нави. Висока кутова стеля домінує над церковним інтер’єром, в якому освітлення здійснюється свічками, а опалення - обігрівачем на дровах.

Будівництво цієї церкви було здійснено за рахунок приватних пожертв членів-засновників та їх добровільної роботи під керівництвом Семена (Самуїла) Шевчука. Біля церкви невеликий дерев'яний хрест позначає місце різноманітних святих служб. На парафіяльному кладовищі, також неподалік, тепер спочивають спокійно перші члени та будівельники цієї церкви. Об’єднану церкву та кладовище подарував Теодор Перепелюк.

Українські поселенці прибули до району Хай-Тор між 1928 і 1933 роками переважно з округу Бучач України та з інших менш родючих районів Саскачевану. Парафію заснували Петро Чайковський, Петро Зубер, Яків Струтинський, Іван Гандзала, Олекса Гандзала, Теодор Перепелук, Найкола Бойсан, Семен Шевчук, Микола Шпак, Антін Павловський, Іван Шуфляда та інші. Першим священиком, який відвідав цю громаду, був преподобний Петро Криворучка; з моменту його першого візиту в 1933 р. до будівництва церкви святі богослужіння відбувалися в приватних будинках поселенців. У 1941 році парафія зареєструвала 15 членів з 28 дітьми (проп. Книга). У 1961 р. було 60 душ (Директорія), а в 1975 р. було взято на облік 10 окремих членів. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом преподобного Вальтера Костюка, пастора, Михайла Янціва та Олекси Павловського.

Українська католицька парафія Найсвятішого Серця, Хай-Тор, знаходиться під пастирським наглядом Гудзонової затоки.

Перелік