Церква святих Петра і Павла (м. Газел-Делл, Канада)

Церква святих Петра і Павла - перша церква парафії.

Парафіяни побудували цю церкву між 1944 і 1948 роками на одному гектарі в південному районі Хейзел Делл. Його відвідав єпископ Андрій Роборецький у 1958 та 1968 роках.

Церква являє собою дерев'яну конструкцію хрестоподібної споруди розміром 50 х 35 футів. Спочатку він мав один центральний купол та два невеликі куполи над парадними вежами. Центральний купол був знятий у 1968 році, а зовнішня ґонтована покрівля та внутрішня стеля були змінені для доповнення хрестоподібної форми церкви. Два куполи, що залишились, мають білі куполи з листового металу; зовнішні стіни церкви мають імітаційний цегляний асфальтовий сайдинг. В інтер’єрі імітація дерев’яної вагонки з’являється біля основи стін; решта ділянок стін, включаючи стелю, оброблені доннаконою і пофарбовані у світлий колір. Головний вхід до церкви зі сходу через тамбур, над яким простягається хор-лофт. Головний вівтар знаходиться у піднесеному на заході святині з прилеглою ризницею; за головним вівтарем висить великий скляний олійний відбиток церковних меценатів. Петра і Павла. Два додаткові скляні олійні відбитки з вотивними підставками для свічок знаходяться біля північної та південної бічних стін, звернених до нави, і традиційно присвячуються Пресвятій Богородиці та Христу, який любить людство. Дерев’яні лави в нефі забезпечують місця для сидіння на приблизно 125 осіб. Церква має дерев'яну підлогу, ковролін на центральному проході та по всій святині, включаючи ризницю, а також електрику та центральне опалення нафтою. Витрати на будівництво церкви становили 10 000 доларів США та покривались фінансовими внесками та добровільною працею парафіян, які працювали під керівництвом П. Вестовського (Вістовського).

Біля церкви стоїть дерев'яний хрест, присвячений пам'яті Святої Місії 1955 року, і прилеглої до нього дерев'яної дзвіниці, збудованої в 1958 році. Дзвін подарував Михайло Мальований. Також біля церкви в 1954 році був побудований парафіяльний зал. Парафіяльне кладовище на площі в один акр знаходиться на відстані чверті милі на південь від церкви. І церкву, і цвинтар парафіяни придбали за колективні кошти.

Українські поселенці прибули в цю місцевість у 1904 р. Розселення в селі розпочалось у 1921 р. Переважно із села навколо Чехівської парафії. Вони створили парафію під керівництвом преподобного Петра Пасічника під час будівництва церкви та обрали свого першого керівника парафії: Микола Маренчук, президент; Василій Книш, секретар; Домінік Заячковський, фінансовий секретар; Андрій Пасієчник, виконавчий член. З найперших часів жіноцтво парафії було об’єднано в Допоміжній Церкві Жінок; під час будівництва церкви та в наступні роки вони стали потужною організаційною силою, відповідальною за забезпечення всіх необхідних інструментів та ефективне утримання церкви. Парафія нараховувала 20 членів-засновників. У 1961 р. Було 45 душ (Довідник), а в 1975 р. - 110 окремих членів (анкета). Парафія в 1976 році перебувала під керівництвом преподобного Казимира Кучарека, виконуючого обов'язки пастора пастирського округу Мартіна Просько, Петра Радавеца, Євдокії Мачек, Катерини Пасієчник та Петра Яцишина.

Українська католицька парафія святих Петра і Павла у Газел-Делл перебуває під пастирським керівництвом Пресівіля.

Перелік