Церква святого Михаїла (м. Ґронлід, Канада)

Церква Святого Михайла - друга церква парафії.

17 січня 1919 р. члени-засновники відвідали засідання, прийняли рішення про будівництво церкви та обрали свого першого керівника у складі: Григорій Бурлак (Гаррі Буріок), Пітер Клепак, Базель Кузьма, Керело Кіммі та Луїс Корискі. Іван (Джон) Буріок подарував півтора акрівну церковну ділянку, яку благословив преподобний А. Сарматюк у лютому 1919 р. Будівництво церкви розпочалось 7 квітня того ж року. Куба Горнік придбав скинію, тоді як усі парафіяни під керівництвом Луїса Кориски допомагали у будівництві, перевозили пиломатеріали та збирали 1000 доларів на витрати. До 18 квітня 1919 року обрамлення було завершено. У Вербну неділю того року парафіяни, не маючи священика, були під керівництвом Тимка Боднарчука та Джона Буріока на їх першій священній службі в церкві. Згодом вони збиралися щонеділі та у святі дні для молебнів, гімнів та Молебні. У цій місцевості було дуже мало священиків, і вони відвідували парафію раз чи два на рік (1967).

Через тридцять років, знову завдяки добровільній праці та щедрим пожертвам, була побудована більша церква з використанням врятованих матеріалів першої церкви.

Плани цієї церкви склав Йосип Гудима. Будівництво під керівництвом Миколи Ласковського та його завершення в 1951 році багато в чому приписується пастору. Преподобний Іван Мак та секретар і скарбник виконавчого управління парафії Вільям Некембер та Петро Бурлак. 7 серпня 1949 року наріжний камінь благословили Преподобний Іван Мак, Преподобний Володимир Івашко та Преподобний Михайло Ференц. Єпископ Андрій Роборецький благословив церкву 17 липня 1955 року.

Церква, дерев'яна хрестоподібна споруда розміром 52 х 18 футів, має великий центральний купол та два менші куполи над фронтальними вежами. Головний вівтар знаходиться на сході. Уздовж східних бічних стін знаходяться два бічні вівтарі, присвячені Матері Божій та Христу, що любить людство. До хору-горища можна піднятися сходами, що беруть початок у нефі. Стеля склепінчаста. По осі вона простягається високо в добре освітлений центральний купол, підтримуваний стелями перехоплюючих рукавів і чотирма пілястрами. Дерев'яні лавки сидіння бл. 75 осіб. Церква освітлена електрикою та має центральне опалення на мазут.

Українські поселенці прибули в цю місцевість у 1908 р. переважно із Збаразького повіту. На додаток до вже згаданих, серед членів-засновників цієї парафії були Кост Кручковський, Алекс Сен, Микола Бурлок, Антон Яцинік, Василій Пелех, Антін Кузьма, Микіта Кузьма та Мікіта Пеллак. Першим пастором, який відвідав цю парафію, був преподобний Р. Черепаняк. У 1941 р. Парафія зареєструвала 24 члени (Проп. книга), в 1961 р. - 90 душ (Директорія), в 1967 р. - 52 душі (опитник), А в 1975 р. - 43 особи. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного Джона Кобелака, MSF, пастора, Пітера Худими, Гаррі Бескоровайного, Майка Некембера, Вільяма Некембера, Алекса Берлока, Джо Кочана та Стіва Берлока.


Українська католицька парафія Святого Михайла в Гронліді опікується пастирством Мелфорта.

Перелік