Церква святих Петра та Павла (м. Ґренфелл, Канада)

Церква святих Петра і Павла - перша церква парафії.

Ця церква була побудована в 1923 році на місці розміром 150 х 100 футів у північно-східному Гренфеллі та благословлена архієпископом Б. Ладикою в 1933 році. Єпископ Андрій Роборецький вшанував парафію відвідуваннями в 1958, 1960 та 1971 роках.

Дерев’яна прямокутна конструкція розташована на низькому підвалі та має розміри 42 х 28 футів. Спочатку він мав невеликий центральний купол і високу фронтальну вежу з одним дзвоном. У 1959 році він був змінений і зараз має три сліпі куполи, один на передній вершині даху і два над парадними вежами. Куполи, покриті білим листовим металом, увінчані художньо оформленими хрестами, виготовленими та подарованими парафії Велем Шлампом. Зовнішні та внутрішні стіни оброблені вузьким дерев’яним сайдингом. Головний вхід та тамбур знаходяться на заході, сходи біля північної стіни ведуть до хору. У східному кінці цієї споруди святиня та головний вівтар відокремлені від нави іконостасом. У церкві є одна ризниця, дерев'яні лавки, розміщені на бл. 80 осіб, електрика та центральне газове опалення. Будівництво розпочалося навесні 1923 року, а завершилося восени того ж року. Парафіяни покрили витрати в розмірі 5000 доларів за рахунок своїх пожертв та добровільно працювали у будівництві разом з Пітером Кілем як головним будівельником. На території церкви є дзвіниця з єдиним дзвоном та парафіяльний зал, придбаний у 1951 році.

Перші українські поселенці прибули в цю місцевість у 1897 році з Бучацького повіту. До 1922 року вони відвідували богослужіння у місцевій римо-католицькій церкві. Перші парафіяльні організаційні збори відбулись восени того ж року в домі Василя (Вільгельма) Кардаша. У них взяли участь Преподобний Калузняцький, Васій Кардаш, Олекса Велестук, Стефан Радзо, Олекса Яремко та інші, загальною кількістю двадцяти. Вони прийняли рішення побудувати церкву та зібрали 700 доларів для початку її будівництва.

У 1941 році парафія складалася з 24 членів та 50 дітей (проп. Книга), у 1961 році - 65 душ (довідник), а в 1975 році вона зареєструвала 20 сімей. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного Е. Тремблей, ЧССР, пастора, Ніка Качмара, Віллі Фей, Білла Кардаша, Джона Велестука.

Перелік