Церква святого Михайла (м. Ґудев, Канада)

Церква Святого Михайла - друга церква парафії.

Перша невелика прямокутна церква розміром 36 х 20 футів була побудована в 1906 році за одну милю на південь від Ґудева на місці, подарованому Гнатом Юристим. Ця парафія була особливо вшанована візитом Слуги Божого митрополитом Андреєм Щептицьким 13 листопада 1910 р. Єпископ Никита Будка також відвідав парафію в 1915 та 1925 рр. Зараз на території церкви є невеличка каплиця та парафіяльне кладовище.

Нинішня церква була побудована в 1934 році на площі в 5 акрів, яку 1910 року придбав І. Денесюк за 150 доларів у села Ґудев. Дерев'яна церква виконана у формі витягнутого хреста, 70 х 44 фути, і має доповнюючий асфальтовий гонтовий дах, який центрально увінчаний великим відкритим куполом та витягнутим металевим хрестом. Цей центральний купольний купол та подібні куполи над двома передніми вежами покриті білим листовим металом. Церква орієнтована на північ-південь з головним входом на південь через низький, окремо покритий притвором та головним вівтарем на півночі з двома прилеглими ризницями. Велика олійна на полотні церковна ікона покровителя домінує над стіною за головним вівтарем. Його намалював у 1966 році художник Теодор Баран. Уздовж бічних стін хрестоподібного інтер'єру знайдено дві додаткові картини на полотні олією зі стоячими постатями Святої Богородиці та Христа-Спасителя. Це було зроблено в 1933 р. Під час душпастирства преподобного Джона Бали невідомим художником. У центральній частині церкви переважає великий, добре освітлений купол, який підтримується аркадами та пілястрами. Навпроти святилища знаходиться південний хор-горище, до якого можна пройти через східну фасадну вежу. Західна вежа служить дзвіницею. Конструкція церкви має дерев'яні лавки, електрику та центральне газове опалення.

У 1938 році на невеликому скельному насипі біля церкви встановлено хрест, який відзначає 950-річчя християнства в Україні. Парафіяльний зал знаходиться неподалік. Нинішню церкву благословив архієпископ Василій Ладика в 1937 році і відвідав єпископ Андрій Роборецький 7 серпня 1955 року. У цій церкві був висвячений преподобний Стефан Олиник. Преподобний Джон С. Перейма походить з цієї парафії.

Українське поселення розпочалось у 1902 р. із поселенців із Сокальського, Гусятинського та Дрогобицького повітів. Членами-засновниками цієї парафії були: С. Солтис, Н. Кушлай, Ю. Яроцький, Ю. Мадараш, К. Перейма, Ів. Денесюк, І. Прихитко, Ів. Меленовський, М. Орищак, Ів. Марадин, Д. Олиник, Ів. Кушлай та Х. Юристи. У подальші роки парафіяльний літопис виділяє імена вчителя Я. Мудрого та Т. Саранчук, організатора та керівника церковного молодіжного хору. У 1941 р. Було 40 членів з 50 дітьми (проп. Книга), у 1961 р. - 335 душ (довідник), а в 1975 р. залишилось 55 сімей. Парафія в 1976 році перебувала під керівництвом Преподобного Симеона Іваночка, пастора Кларенса Л. Чемескі, Джо Седловича, Моріса Януша, Фреда Петлака та Джона Забінського. Українська католицька парафія Св. Михайла в Гудеві знаходиться під пастирською відповідальністю Ітуни.

Перелік